Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
Sărbătoarea Moșoaielor la Luncavița 2010
sarbatoare, craciun, mosoaie, mosoaielor, luncavita, traditie,traditional,2010
Cultura si traditii

Sărbătoarea Moșoaielor la Luncavița 2010



24 Decembrie, Ajunul Crăciunului

Ca în fiecare an Tradiția a triumfat la Luncavița! Moșoaiele, marcă înregistrată a Comunei Luncavița, și-au făcut încă odată datoria istorică și au adus Nașterea Domnului în casele fiecărui luncăvițean și rachelean, al fiecărui prieten și iubitor al acestor ținuturi nord dobrogene.

Lăsarea serii a strâns în centrul localității Luncavița mii de persoane dornice să trăiască împreună unicitatea acestor tradiții de Crăciun, localnici, fii ai comunei, răspândiți în timpul anului în toate colțurile lumii, prieteni, invitați și colindători. Spectacolul-tradiție a fost deschis de grupul de colindători ”Crapina” din localitatea Văcăreni, condus de învățătorul-artist Nicolae BUTAN. A urmat înmânarea Diplomelor de Recunoștință factorilor care au contribuit la acordarea cadourilor – pom de iarnă, tuturor elevilor și copiilor din Comuna Luncavița, peste 700 de personae, care au primit dulciuri, jucării, cărți, caiete, încălțăminte și haine. Au primit distincții Preoții Gheorghe MALCEA și Daniel Stelian MALCEA, FUNDAȚIA ”BABY AID” reprezentată de Fred COX și Valerie COX, ASOCIAȚIILE ”NATURA ZÂMBEȘTE”, ”PARTIZANUL LUNCAVIȚA” și ”VIAȚA ZÂMBEȘTE” reprezentate de Marian ILIE, Ana ARCUȘ și Constantin COCA.

După ceremonie, pe scena din comună au urcat bravii copii membri ai ansamblului profesionist ”GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA” conduși de profesorii Cătălin TĂNĂSUICĂ și Aurelian CROITORU, care în acest an au reușit să obțină premii extraordinare la spectacole naționale și chiar internaționale! Felicitări copii, profesori și părinți! Meritați respectul tuturor locuitorilor comunei, deoarece ați reușit ca numai într-un an și jumătate de la înființare să deveniți atât de cunoscuți și să protejați și să promovați atât de minunatul folclor dobrogean!

în jurul orei 19.00 peste întreaga comuna au început să se reverse Moșoaiele cele mult așteptate de toată suflarea prezentă. Peste 60 de măști, grupate în moșoi și moșoicuțe au invadat centrul Lunacviței. Zgomotul talangelor lor, al ”cloapetelor” și al ”cioilor” ne-au readus aminte că suntem creștini milenari pe aceste meleaguri, și că ”tradiția este parte a sufletului nostru”! Ansamblul ”Moșoaiele” al Comunei Luncavița, condus de maistrul-instructor Gheorghiță TRANDAFIR, a urcat pe scenă în aplauzele întregii mulțimi și după un itinerariu intens în această lună, după ce au ”sunat” și cântat în Slobozia, Tulcea, Brasov sau București, după ce au reprezentat România la paradele tradițiilor organizate de Muzeul Satului sau Primăria Capitalei, colindele s-au făcut auzite la ele acasă! ”Ciutele”, ”Dai vântu mălinu”, ”Pe-un picior de munte”, ”La lină fântână”, ”Colindul cel mare”, Doamnele”, ”La creangă de vișinel”, etc au adus bucuria Nașterii Mântuitorului în sufletele luncăvițenilor!

Astfel, răul rămas la sfârșitul anului 2010 a fost alungat. Moșoiul a eliminat ultima încercare a spiritelor malefice de a contamina anul 2011, a vestit Nașterea Domnului în casele dobrogenilor și a readus trăirile milenare ale Crăciunului în Luncavița.

Vă doresc stimați cetățeni ai Comunei Luncavița și dragi prieteni ai Comunei Luncavița, Sărbători Frumoase și Fericite, Sănătate, Noroc și un cât mai sincer La Mulți Ani!

Și nu uitați, ne revedem de Bobotează, deoarece ”Lerului în Seara de Ajun și de Bobotează, lumea-ncreștinează/ Lerului lumea și norodul și pe noi cu toulul/ Lerului să fiți sănătoși”

Cu stimă,
Ștefan ILIE,
Președintele Filialei Județene Tulcea a Asociației Comunelor din România,
Primarul Comunei Luncavița
Județul Tulcea

Din cuvântare lui Puiu SPIRU în iunie 2005, de Sărbătoarea Teilor, cu prilejul acordării titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE AL COMUNEI LUNCAVIȚA, un mare artist local, din păcate plecat dintre noi în acest an, dar care a contribuit decisiv la fundamentarea și consolidarea tradiției și culturii luncăvițene:

”Vă mulțumesc la toți, cei care m-au primit,
Să mă simt iarși tânăr în satul meu iubit!
Să fiu iar fericit, să pot și azi striga:
TRĂIASCĂ-N VECI IUBITA MEA, LUNCAVIȚA!”






Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.92650600 1713518177