Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
SÄ‚RBÄ‚TOAREA MOȘOAIELOR LA LUNCAVIȚA 2011
Cultura si traditii

SÄ‚RBÄ‚TOAREA MOȘOAIELOR LA LUNCAVIȚA 2011



în comuna Luncavița, în ziua de 6 decembrie, de SF Nicolae (Sf Neculai), încep Sărbătorile Moșoaielor, care se încheie pe 6 ianuarie, de Sfânta Bobotează. Practic, în seara zilei de 6, pe străzile satelor Luncavița și Rachelu, încep să se adune moșoii și moșoicuțele, care sună clopotele (cloapetele). Moșoii au talăngi mari, mască din tărtăcuță (cătrună), coarne de cerb sau berbec, piele de vulpe, cojoc lung de lână. Moșoicuțele au clopoței mici (cioi), mască din tărtăcuță cu piele de iepure, coarne de căprioară, cojoace scurte. în fiecare seara până noaptea târziu se aud clopotele lor. In timpul acesta se constituie cetele, iar colindătorii repetă colindele la fiecare acasă, pe rând. în seara de Ajun a Crăciunului, pe 24 decembrie, moșoii și moșoicuțele ies la defilarea din centrul comunei. Mii de oameni vin să admire dansul moșoilor! Cei plecați din localitate se întorc acasă pentru această zi specială. Cetele se inscriu la primărie, iar la sfârșitul defilării se urcă pe scenș și colindă. Apoi colindă în toată comuna, Luncavița și Rachelu. Se colindă până pe 6 ianuarie, când, după întrecerea cailor, moșoii colindă până seara târziu.

Moșoiul netezete calea Nașterii Domnului, alungă tot ce este rău din anul care se încheie, ne primenește pentru una din cele mai mari sărbători ale creștinățății, Nașterea, și pentru Anul Nou!

Ansamblul Moșoaiele al Comunei Luncavița este intens solicitat in aceasta perioadă. De-a lungul anilor a fost la toate televiziunile, la spectacole naționale, au reprezentat România la manifestări internaționale, etc.

Moșoiul este marcă inregistrată a Comunei Luncavița și un simbol al județului Tulcea.

VĂ AȘTEPTĂM LA LUNCAVIȚA îNTRE 6 DECEMBRIE (SF. NICOLAE) ȘI 6 IANUARIE (BOBOTEAZA) LA SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR!

Stefan ILIE
Primarul Comunei Luncavița
Judetul Tulcea


CAMPANIA „DĂRUIEȘTE UN ZÂMBET"



In perioada 1-23 decembrie Grupul Scolar "Simion Leonescu" LuncaviÈ›a a desfasurat o campanie de intrajutorare ,campania "Daruieste un zambet !", care a avut ca scop sensibilizarea comunitatii la nevoile persoanelor care au o situatie materiala precara. Grupul de voluntari, format din elevi ai scolii si coordonati de d-ra profesoara Bristena ARCUȘ au ajutat la colectarea de haine, alimente si jucarii ce au fost distribuite batranilor si familiilor care se confrunta cu saracia. Donatiile au fost facute atat de elevii scolii cat si de membrii comunitatii. De asemenea, in proiect, s-a implicat si Biserica prin reprezentantii sai , Dumitrache JIGLĂU, Marius CROITORU și Pachel ȚOPA, iar primarul Stefan ILIE a ajutat echipa proiectului sa distribuie alimentele donate. Scopul alternativ al proiectului, din perspective pedagogica, este sa dezvolte educabililor capacitatea de lucru in echipa, planificarea eficienta a activitatilor si nu in ultimul rand sa-i invete despre compasiune si voluntariat. Laudabila a fost si promtitudinea cu care intreaga comunitate a raspuns la apelul lansat de membrii echipei. Campania a desfasurat o serie de activitati de informare, care au presupus prezentarea scopului proiectului in cadrul scolii, dar si in comunitate, lipirea de afise si, in ultima instanta, colectarea si distribuirea alimentelor, hainelor si jucariilor donate.

Mentionam ca o parte din jucariile donate de catre comunitate au fost trimise gradinitelor din Delta Dunării in cadrul unei alte campanii, organizata de Consiliul Elevilor Tulcea, la nivel judetean, la care Grupul Scolar "Simion Leonescu" Luncavița participat sub conducerea d-nei director Ana ARCUȘ.

Au dăruit peste 250 de familii din Luncavița și nu numai! Bunici, părinți, copii, autorități, instituții, au participat ca să aducă un zâmbet celor plini de greutăți aflați în aceste momente de sărbători. Dintre toți, remarcăm dărnicia profesoarei Steluța BULGARU, a educatoarei Mariana POPA, al omului de afaceri Aurel IORGA, al englezului Fred COX și al fundației Baby AID, alături de alte numeroase persone din comună.

Tot ce s-a strâns a fost dăruit la peste 100 de familii din Luncavița și Rachelu.

Mulțumiri celor 30 de copii de la Grupul Școlar SIMION LEONESCU Luncavița care au organizat Campania DĂRUIEȘTE UN ZÂMBET, și mai ales d-rei prof. Bristena ARCUȘ, cea care i-a coordonat!

Mulțumiri sunt aduse și Filialei Județene Tulcea a Societății Naționale de Cruce Roșie, care prin parteneriatul cu Comuna Luncavița, aprobat prin HCL nr. 40/06.05.2011, a dăruit la peste 120 de persoane din Luncavița și Rachelu, numeroase alte cadouri: pături, haine, produse igienico-sanitare, etc. Este de apreciat și munca coordonatorului SNCR de la nivel local, Violeta CHIRIAC, care pe lânga munca de zi cu zi, aceea de referent stare civilă în cadrul Primăriei Luncavița, se ocupă și de activitățile desfășurate de Crucea Roșie.în seara de 24 decembrie, în seara Moșoaielor, pe scena din centrul comunei, alături de Moșoaie, această echipă va fi prezentată miilor de oameni, deoarece cei care fac astfel de lucruri extraordinare, trebuie apreciați!


Mai făcui Doamne, de-un faptu’
întinse-i masa lângă drum,
Cine-o trece, să mânânce!
Au venit și-au mulțumit,
Dar mai mult îi bogdaproste!

Aici Dumnezeu grăiește:
Ale Ioane, fătul meu!
De-ai făcut aceste fapte,
Treci la masă nechemat,
Bea paharul ne-mputat!
La buza paharului
Ți-am pus cheia Raiului!


COLINDUL CEL MARE DE LA LUNCAVIȚA

Ștefan ILIE
PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE TULCEA AASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA




Galerie Video - Sărbătoarea Moșoielor 2011












Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.20435200 1711619273