Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

CONSILIUL LOCAL LUNCAVIŢA
JUDEŢUL TULCEA

HOTĂRÂREA NR. 07Privind aprobarea Planului de Dezvoltare Locală al Comunei Luncaviţa


Consiliul Local Luncaviţa, judeţul Tulcea, întrunit în şedinţă ordinară legal constituită în data de 30.01.2008

Văzând nota de fundamentare a domnului Primar Ilie Ştefan şi raportul de avizare al Comisiei de Specialitate din cadrul Consiliului Local;

În temeiul art. 36/alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată


HOTĂRĂŞTE


Art. 1 Se aprobă Planul de Dezvoltare Locală al Comunei Luncaviţa, conform anexei 1 care face parte integrantă din prezentul proiect de hotărâre.

Art. 2 Prezenta hotărâre se comunică, în mod obligatoriu, prin intermediul secretarului comunei, în termenul prevăzut de lege, primarului comunei Luncaviţa şi prefectului judeţului Tulcea şi se aduce la cunoştinţă publică prin afişare, precum şi prin publicarea pe pagina de internet la adresa www.comunaluncavita.ro.


Adoptată astăzi : 30.01.2008 cu votul a 13 consilieri din totalul de 13 prezenţi la şedinţă, din totalul de 13.ANEXA:

Planul de dezvoltare durabila al Comunei Luncavita


Planul de dezvoltare durabila al Comunei Luncavita
Dezvoltarea durabila, asa cum a fost definita la ConferintaMondiala pentru Mediu si Dezvoltare de la Rio de Janeiro din 1992, este "dezvoltarea care asigura cerintele generatiei prezente, fara a compromite sansele generatiilor viitoare de a-si satisface propriile necesitati".
Durabilitatea este un proces creator, de echilibrare la nivel local, care cuprinde toate domeniile de decizie locala.

Autoritatile locale ale Comunei Luncavita au initiat in ultimii ani o serie de proiecte investitionare, care s-au bucurat de sprijinul locuitorilor si, printr-un efort sustinut, au reusit sa imbunatateasca atat infrastructura cat si serviciile catre populatie.
Atat extinderea si modernizarea retelelor de utilitati publice cat si dezvoltarea invatamantului si culturii, precum si dezvoltarea activitatilor economice, indeosebi a serviciilor, au contribuit la imbunatatirea nivelului de trai si a standardului de viata al locuitorilor Comunei Luncavita.

Pentru intocmirea planului de dezvoltare locala a fost realizata o analiza Swot ( Analiza contextului socio-economic al comunităţii), pe care o prezentam:Puncte tari
• TRADITIILE COMUNEI LUNCAVITA
1. SARBATOAREA BOBOTEZEI
-de Boboteaza, 6 ianuarie, luncavitenii vin cu caii la Biserica. Intr-o atmosfera de epoca, Preotii boteaza animalele, iar Primaria organizeaza o intrecere a cailor. Castigatorilor li se acorda diplome si premii in produse agricole pentru cai: orz, fan, lucerna etc.

2. SARBATOAREA PASTELUI
-toata comuna se pregateste de Invierea Domnului. Casele sunt in curatenie, totul este curat, nou, in cuptoare se coc cozonacii si pasca. In noaptea Invierii centrul comunei este plin de lumina, iar a doua zi, oamenii sarbatoresc la padure, in Parcul National Muntii Macinului cel mai frumos eveniment al crestinatatii

3. SARBATOARE TEILOR
-29-30 IUNIE, de Sfintii Petru si Pavel. In padurea de tei, alaturi de toata suflarea comunei, numeroase formatii de folclor dobrogean, precum si alti invitati, fac ca Valea Teilor sa cante!

4. SARBATOAREA SFINTEI MARII
-Pe malul Dunarii, familiile se intrec in “ Cel mai gustos Bors de Peste”

5. CRACIUNUL
-Este Sarbatoarea speciala a luncavitenilor. Alaturi de colinde semnificativ este celebrul ritual de masti ”MOSOAIELE”, care defileaza in seara de Ajunul Craciunului pe strazile comunei. Trupa Mosoaiele a reprezentat comuna in toata tara, luand numeroase distinct si facandu-se cunoscuta si in strainatate.
(ATASAT PE SUPORT ELECTRONIC-DOVADA PUTERNICILOR TRADITII

•PARCUL NATIONAL MUNTII MACINULUI
Comuna Luncavita detine in teriroriul administrative, peste 3000 de ha din Parcul National Muntii Macinului. Un peisaj superb, o fauna si o flora speciala si unica, ofera comunei un mare potential turistic si in special agro-turistic. Punctul de Acces Public la Informatie ar putea contribui la descoperirea de proiecte cu finantare europeana, la o publicitate a zonei, dezvoltand comunitatea.

•SANTIERUL ARHEOLOGIC CETATUIA, ASOCIATIA NEGUVERNAMENTALA “NATURA ZAMBESTE”
Comuna Luncavita are o istorie foarte veche, din neolitic(6500 iHR) si pana in prezent, trecand prin toate etapele istorice, datorita pozitiei favorabile locuirii, intre Muntii Dobrogei si Lunca Dunarii. Asfel valoarea istorica a zonei este pusa in evidenta de Santierul Arheologic Cetatuia constituit de Muzeul de Istorie Tulcea, Primaria Luncavita, Scoala Luncavita si o misiune franceza din Aveyron condusa de cercetatorul Michelle Maille.

Datorita frumusetilor naturii, in 2006 un grup de cetateni din comuna au infiintat un ONG “Natura Zambeste”, care are ca principale scopuri protejarea naturii si a patrimoniului istoric.

•EXPERIENTA IN IMPLEMENTAREA PROIECTELOR
Intre anii 2004-2006, Comuna Luncavita a implementat si finalizat un numar de trei (3) proiecte cu finantare europeana: “Modernizarea Sistemului de Alimentare cu Apa a localitatii Luncavita”, in valoare de 220.000 EURO, “Reabilitarea Sistemului de Alimentare cu Apa a localitatii Rachelu”, in valoare de 120.000 EURO, “Modernizarea Administratie Publice Locale”, in valoare de 20.000 EURO
In prezent, comuna lucreaza la alte proiecte precum: “Sistem de Canalizare si Statie de Epurare in Comuna Luncavita”, in valoare de 1.100.000 EURO, “Reparatie Capitala si Supraetajare Camin Cultural Luncavita”, in valoare de 300.000 EURO, “Modernizarea si Reabilitarea Drumurilor Stradale din Comuna Luncavita”, in valoare de 1.300.000 EURO.

•RESURSE UMANE
Comuna Luncavita detine un potential uman considerabil, peste 2000 de cetateni apti de munca, care sunt specializati in diverse domenii: constructii, textile, mecanica, agricultura.

•SCOALA LUNCAVITA
Scoala are o traditie atat istorica cat si in performante. Nevoile secolului al XXI-lea, fac obligatorie evolutia scolii si din punct de vedere al informatiei.
Puncte slabe

•POPULATIE IMBATRINITA
Localitatea Rachelu, spre deosebire de Luncavita, cunoaste din pacate un process avansat de imbatranire, din aproximativ 360 de familii, peste 60% au varste cuprinse intre 60-85 de ani. Pentru a opri acest proces, Comuna incearca sa opreasca acest process prin identificarea unor resurse economice care sa revigoreze localitatea.

•LIPSA SURSELOR DE INFORMARE
Datorita lipsei unui Punct de Acces Public la Informatie, comuna sufera in aceasta privinta. Sunt putine personae fizice sau juridice care au computere si mult mai putini care folosesc internetul. Proiectul Economia Bazata pe Cunoastere ar deschide comuna catre lume, ar promova interesele si nevoile locuitorilor.

•DRUMURILE STRADALE NU SUNT MODERNIZATE
Comuna este situata pe terase, in zone cu dealuri si vai. In perioadele cu ploi torentiale, drumurile comunale se strica, se adancesc, facand in unele locuri imposibila circulatia. In present se lucreaza la un proiect de modernizare si reabilitare a drumurilor stradale din Comuna Luncavita.
Oportunităţi

•POTENTIALUL TURISTIC NEEXPLOATAT
Parcul National Muntii Macinului, Lunca Dunarii, Obiectivele Istorice, apropierea comunei de Manastirile Cocos, Saon, Celic-Dere, reprezinta un mare potential turistic, care in monentul de fata nu este exploatat, dar care ar adduce multe beneficii comunei Luncavita in viitor.

•CONECTAREA LA INTERNET
Implementarea facilitatilor pe care le ofera internetul si apoi conectarea la internet a membrilor comunitatii, reprezinta un factor decisiv in dezvoltarea Comunei Luncavita, mai ales odata cu intrarea in Uniunea Europeana

•SECTORUL PRIVAT IN EXPANSIUNE
Daca in 2004 existau un numar de 35 de personae fizice autorizate, societati etc, in 2007 exista un numar de 62 unitati. Sectorul privat poate fi promovat si extins, printr-un centru informational

•EXISTENTA UTILITATILOR: APA/CANALIZARE
Prin Programe de Dezvoltare Rurala, comuna a rezolvat problemele pe care le avea cu apa potabila. In prezent toate gospodariile din cele doua localitati beneficiaza de apa potabila permanent.

Prin Programul de Dezvoltare a Infrastructurii in Spatiul Rural, comuna va realiza un Sistem de Canalizare si o Statie de Epurare pentru colectarea si tratarea apelor menajere.


Ameninţări

•CAPACITATEA INSTITUTIONALA REDUSA
Numarul de angajati ai Primariei Luncavita este mic in comparatie cu nevoile in ansamblu ale comunitatii. In 2007 vor fi angajati prin concurs perosoane care sa completeze intreaga activitate institutionala.

In perspectiva, printre proiectele de anvergura privitoare la dezvoltarea Comunei Luncavita pe care autoritatile locale le au in vedere, mentionam:

Demararea unui program rapid in ceea ce priveste scoaterea la vanzare de locuri de casa pentru tineri, cu posibilitatea achitarii in rate a suprafetei de teren
Extinderea si modernizarea retelelor de utilitati publice, respectiv:
-extinderea retelei de iluminat public;
-extinderea si modernizarea retelei stradale;
-extinderea si modernizarea retelei de alimentare cu apa
-extinderea retelei de canalizare in toata localitatea;
-infiintarea retelei de distributie a gazelor naturale.

Construirea unei cantine sociale;
Realizarea unui complex sportiv modern care sa cuprinda o sala polivalenta, terenuri de sport adiacente (pentru tenis de camp, handbal si baschet) si parcare, cu fonduri extrabugetare;
Construire Sediu Primaria Luncavita
Achizitie Autoturism Primarie
Reparatie Capitala Scoala si Gradinita Rachelu
Reparatie Capitala Atelier Scoala Luncavita
Reparatie Capitala Scoala Luncavita, corp A si corp B
Utilitati Gradinita Luncavita
Achizitie Autobasculanta in sistem leasing
Reparatii Capitale si Reabilitare drumuri comunale
Reparatie si Modernizare Parcare
Construire Drum Comunal de Centura
Reparatie Capitala Biserica Luncavita
Reparatie Capitala Biserica Rachelu
Gestionarea selective a deseurilor
Infiintare Centru Informare Mediu
Impadurire Versanti Impotriva Inundatiilor Luncavita
Impadurire Versanti Impotriva Inundatiilor Rachelu
Construire spatiu medica si, farmacie Luncavita
Construire spatiu medica si farmacie Rachelu
Reconstructia ecologica a zonei indiguite I.C.Bratianu-Isaccea
Construire Teren Sport Rachelu
Construire Piata inchisa Luncavita
Construire Piata deschisa Rachelu
Reparatie Capitala si Extindere Camin Cultural
Construire Cimitir Luncavita
Extindere Cimitir Rachelu
Reactualizare Plan Cadastral Extravilan Luncavita si Rachelu
Reactualizare Plan Cadastral Intravilan Luncavita si Rachelu
Reactualizare Plan Urbanistic General Luncavita si Rachelu
Construire Amenajare Ecvestra-Turism
Construire Parc Centrale Eoliene
Imprimarea si promovarea elementelor de folclor local
Infiintare crescatorie si fabrica de peste in Comuna Luncavita
Decolmatarea canalelor de desecare in Comuna Luncavita
Amenajarea digurilor de protectie in Comuna Luncavita
Imbunatatirea calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitatea Luncavita
Imbunatatirea calitatii mediului prin crearea de spatii verzi in localitatea Rachelu
Intretinerea si pavarea santurilor adiacente DN22 si DJ222A
Realizarea foraj apa Luncavita
Realizarea foraj apa Rachelu
Relizarea unei zone de agrement in afara comunei;
Continuarea sprijinirii familiilor defavorizate si a pensionarilor prin ajutoare;
Sprijinirea producatorilor agricoli si a crescatorilor de animale prin repartizarea de spatii de vanzare la noua piata agroalimentara;
Pastrarea si promovarea traditiilor si obiceiurilor locale
Promovarea continua a turismului si agroturismului local
Infratirea comunei Luncavita cu localitati din afara tarii (exista, in acest sens, doua propuneri din Franta si Germania).


Implementarea cu succes a planului de actiune din Strategia Locala de Dezvoltare Durabila poate fi cheia dezvoltarii procesului democratic local, avand cel putin doua semnificatii: pe de o parte profesionalizarea actului de guvernare locala, iar pe de alta parte, dezvoltarea democratiei locale prin atragerea si participarea cetatenilor comunei, inclusiv a reprezentantilor mediului de afaceri, a organizatiilor non - guvernamentale si a altor structuri ale sociatatii civile la procesul decizitional.

Primar
Prof. Stefan ilie


Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2021
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.14462300 1635159410