Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Observator astronomic

Munţii Măcinului


CONFERINŢĂ
“Astronomia între trecut şi viitor”


17 Aprilie, Orele 1100 – 1300

Film documentar “Cu ochii pe cer”


Locul de desfăşurare:
Căminul Cultural al Comunei Luncaviţa
Observator astronomic LuncavitaMunţii Măcinului sunt fără îndoială o zonă încă neexploatată din multe puncte de vedere. Din aceste motive trebuie create diferite proiecte pentru dezvoltarea acestei zone. Unul dintre acestea ar putea fi şi construcţia unui observator astronomic pe Dealul Pietrişului, un loc ce se găseşte în administrarea Comunei Luncaviţa. Realizarea unui asemenea obiectiv ar avea un impact foarte mare asupra Comunei Luncaviţa, dar şi asupraîntregii zone.

De circa trei ani, Planetariul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Astroclubul “Călin Popovici” Galaţi organizează “star party-uri” (seri de astronomie) şi tabere de astronomie în această zonă, motivul fiind cerul încă neafectat de poluarea luminoasă a marilor oraşe, ceea ce a dus în timp la dezvoltarea astroturismului în zonă. Astroturismul este o activitate care a început să prindă contur şi în România, activitate recomandată şi de către Dr. Ovidiu Vaduvescu, astronom internaţional de origine română care împreună cu soţia au propus un program de astroturism în care este implicat şi Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Astroturismul ce se poate dezvolta în zonă, va avea la bază turiştii (astronomi amatori) din emisfera sudică ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar şi astronomi amatori din vestul Europei unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice datorită poluării luminoase.

În anul 2008, tabăra de astronomie a fost organizată şi cu sprijinul Primăriei Comunei Luncaviţa, fiind un mare succes. În paralel cu astroturismul, s-ar putea promova în zonă şi educaţia prin astronomie prin realizarea unor programe educaţionale de astronomie împreună cu Planetariul/Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal din Galaţi.

În acelaşi timp, în cadrul acestui observator se vor realiza şi observaţii astronomice cu valoare ştiinţifică, prin folosirea unor instrumente optice şi accesorii puse la dispoziţie de către Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Aşa cum se ştie, această instituţie are o dotare modernă (inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România) realizată cu ajutorul unor sponsori, iar în anul 2009, cu ocazia Anului Internaţional al Astronomiei, se va inaugura şi cel mai mare observator astronomic destinat publicului din România. Cei care lucrează sau colaboreză în cadrul Planetariului/Observatorului Astronomic din Galaţi au o vastă experienţă în organizarea de activităţi cultural-educative cu publicul şi doresc să se implice în mod activ în realizarea unor activităţi de acest gen şi în Comuna Luncaviţa, dar şi în întrega zonă, dezvoltând astfel o axă astronomică pe direcţia Galaţi – Luncaviţa, Judeţul Tulcea.

În aceste condiţii, zona Galaţi – Luncaviţa ar putea deveni în timp unul dintre centrele de greutate ale astronomiei româneşti, îmbinând astfel experienţa şi dotarea Planetariului/Observatorului astronomic Galaţi, cu cerul negru propice observaţiilor astronomice al viitorului Observator Astronomic Luncaviţa, din Munţii Măcinului.

În ceea ce priveşte observaţiile astronomice cu valoare ştiinţifică, acestea se vor realiza în mai multe direcţii: asteroizi, exoplanete, stele variabile, stele duble, etc.
Cele mai importante observaţii fiind realizate asupra asteroizilor care se apropie periculos de Pământ. În acest sens, domnul Dr. Ovidiu Văduvescu, consultantul ştiinţific al Observatorul Astronomic Galaţi, coordonează un program de observaţii numit EURONEAR un program internaţional de observaţii care are deja foarte multe rezultate şi în Romania(https://euronear.imcce.fr), care se ocupă cu monitorizarea şi descoperirea de asteroizi potenţiali periculoşi. În anul 2009 Observatorul Astronomic Galaţi va intra în calitate de membru colaborator în Programul EURONEAR, urmând ca şi Observatorul astronomic Lucaviţa să poată intra în această colaborare internaţională., ceea ce va aduce multă imagine Comunei Luncaviţa şi judeţului Tulcea. Primăria Comunei Luncaviţa va realiza din punct de vedere constructiv observatorul astronomic, iar Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va aduce periodic instrumentele necesare şi accesoriile pentru a realiza diferite programe.

Domnul muzeograf ing. Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariului/Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii şi al Astroclubului “Călin Popovici” Galaţi intenţionează să coopteze mai mulţi tineri şi profesori din Comuna Luncaviţa pentru realizarea unui cerc de astronomie în cadrul şcolii, care să participe direct la observaţiile astronomice realizate în cadrul Observatorului Astronomic Luncaviţa.

În acest moment există 2 protocoale de colaborare între cele 2 instituţii, unul privind realizarea unor observaţii astronomice în zonă (star party-uri şi tabere de astronomie) şi al doilea privind oferirea de consultanţă tehnică, pentru construcţia acestui observator astronomic.

După realizarea din punct de vedere constructiv al Observatorului Astronomic Luncaviţa, se va încheia un alt protocol de colaborare privind exploatarea şi punerea în valoare a acestui observator de către cele 2 instituţii, Primăria Comunei Luncaviţa şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Aşa cum se ştie, anul 2009 este Anul Internaţional al Astronomiei, iar acest lucru este un moment favorabil pentru comuna Luncaviţa şi România de-a deschide un observator astronomic situat în afara marilor oraşe, într-o zonă cu un astroclimat favorabil observaţiilor astronomice. În acest moment, mai există în România doar un sigur observator situat în afara oraşelor fiind situat pe Dealul Feleacului, Judeţul Cluj, dar aşa cum se ştie zona Munţiilor Măcinului este cea mai bună zonă din România pentru amplasarea unui observator astronomic datorită numărului ridicat de nopţi senine. Toate aceste lucruri au fost constatate de specialiştii Complexului Muzeal şi au la bază observaţii astronomice şi studii de astroclimat realizate în ultimii trei ani.


Astronomul internaţional de origine română Dr. Ovidiu Văduvescu (fost Prof. la Univ Catolica del Norte, Chile, în prezent astronom la Observatorul Isaac Netwon Group of Telescopes din La Palma), în calitate de astronom profesionist şi consultant ştiinţific al Planetariului şi Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, susţine construcţia unui observator astronomic în Munţii Măcinului.

Această susţinere are la bază condiţiile meteorologice şi de astroclimat din Bărăgan (în primul rând număr de nopţi senine anual) sunt cunoscute ca fiind cele mai bune din România pentru efectuarea de observaţii astronomice. În al doilea rând trebuie spus că această zonă conţine un potenţial ridicat pentru activităţi de astroturism, în acest sens Complexul Muzeal din Galaţi fiind unul dintre partenerii unui proiect personal (Astro Travels, https://www.astro-travels.com) în care odată cu finalizarea Observatorului Astronomic Luncaviţa din Munţii Măcinului ar putea fi incluns şi acest obiectiv împreună cu întreaga zonă respectivă într-un traseu de astroturism.

În viitor în cadrul şcolii din Comuna Luncaviţa se va creea un cerc sau un club de astronomie, care să colaboreze cu Domnul Ovidiu Tercu şi cu Astroclubul „Călin Popovici” ce funcţionează în cadrul Complexului Muzeal din Galaţi. Astfel se va realiza o strânsă colaborare între Observatorul Astronomic Luncaviţa şi Complexul Muzeal din Galaţi. Această colaborare este necesară pentru a putea exploata şi utiliza împreună viitorul observator astronomic din Munţii Măcinului. Din aceste motive, Complexul Muzeal va participa cu instrumentele şi accesoriile necesare, dar şi cu experienţa în realizarea de observaţii astronomice, formând astfel o echipă de experţi în acest proiect.

Alături de popularizare şi educaţie, în cadrul viitorului observator din Munţii Măcinului se vor putea realiza şi unele observaţii astronomice cu valoare ştiinţifică (asteroizi, stele variabile, exoplanete, stele duble, etc) iar în viitor Observator Astronomic Luncaviţa s-ar putea alătura în constelaţia observatoarelor astronomice din singurul program european de monitorizare a asteroizilor care este EURONEAR.

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2021
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.62155100 1634823739