Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Observator astronomic

Munții Măcinului


CONFERINȚĂ
“Astronomia între trecut și viitor”


17 Aprilie, Orele 1100 – 1300

Film documentar “Cu ochii pe cer”


Locul de desfășurare:
Căminul Cultural al Comunei Luncavița
Observator astronomic Luncavița



Munții Măcinului sunt fără îndoială o zonă încă neexploatată din multe puncte de vedere. Din aceste motive trebuie create diferite proiecte pentru dezvoltarea acestei zone. Unul dintre acestea ar putea fi și construcția unui observator astronomic pe Dealul Pietrișului, un loc ce se găsește în administrarea Comunei Luncavița. Realizarea unui asemenea obiectiv ar avea un impact foarte mare asupra Comunei Luncavița, dar și asupraîntregii zone.

De circa trei ani, Planetariul Complexului Muzeal de Științele Naturii și Astroclubul “Călin Popovici” Galați organizează “star party-uri” (seri de astronomie) și tabere de astronomie în această zonă, motivul fiind cerul încă neafectat de poluarea luminoasă a marilor orașe, ceea ce a dus în timp la dezvoltarea astroturismului în zonă. Astroturismul este o activitate care a început să prindă contur și în România, activitate recomandată și de către Dr. Ovidiu Vaduvescu, astronom internațional de origine română care împreună cu soția au propus un program de astroturism în care este implicat și Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați. Astroturismul ce se poate dezvolta în zonă, va avea la bază turiștii (astronomi amatori) din emisfera sudică ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar și astronomi amatori din vestul Europei unde cerul nu mai este propice observațiilor astronomice datorită poluării luminoase.

în anul 2008, tabăra de astronomie a fost organizată și cu sprijinul Primăriei Comunei Luncavița, fiind un mare succes. în paralel cu astroturismul, s-ar putea promova în zonă și educația prin astronomie prin realizarea unor programe educaționale de astronomie împreună cu Planetariul/Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal din Galați.

în același timp, în cadrul acestui observator se vor realiza și observații astronomice cu valoare științifică, prin folosirea unor instrumente optice și accesorii puse la dispoziție de către Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați. Așa cum se știe, această instituție are o dotare modernă (inclusiv cel mai mare telescop destinat publicului din România) realizată cu ajutorul unor sponsori, iar în anul 2009, cu ocazia Anului Internațional al Astronomiei, se va inaugura și cel mai mare observator astronomic destinat publicului din România. Cei care lucrează sau colaboreză în cadrul Planetariului/Observatorului Astronomic din Galați au o vastă experiență în organizarea de activități cultural-educative cu publicul și doresc să se implice în mod activ în realizarea unor activități de acest gen și în Comuna Luncavița, dar și în întrega zonă, dezvoltând astfel o axă astronomică pe direcția Galați – Luncavița, Județul Tulcea.

în aceste condiții, zona Galați – Luncavița ar putea deveni în timp unul dintre centrele de greutate ale astronomiei românești, îmbinând astfel experiența și dotarea Planetariului/Observatorului astronomic Galați, cu cerul negru propice observațiilor astronomice al viitorului Observator Astronomic Luncavița, din Munții Măcinului.

în ceea ce privește observațiile astronomice cu valoare științifică, acestea se vor realiza în mai multe direcții: asteroizi, exoplanete, stele variabile, stele duble, etc.
Cele mai importante observații fiind realizate asupra asteroizilor care se apropie periculos de Pământ. în acest sens, domnul Dr. Ovidiu Văduvescu, consultantul științific al Observatorul Astronomic Galați, coordonează un program de observații numit EURONEAR un program internațional de observații care are deja foarte multe rezultate și în Romania(https://euronear.imcce.fr), care se ocupă cu monitorizarea și descoperirea de asteroizi potențiali periculoși. în anul 2009 Observatorul Astronomic Galați va intra în calitate de membru colaborator în Programul EURONEAR, urmând ca și Observatorul astronomic Lucavița să poată intra în această colaborare internațională., ceea ce va aduce multă imagine Comunei Luncavița și județului Tulcea. Primăria Comunei Luncavița va realiza din punct de vedere constructiv observatorul astronomic, iar Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați va aduce periodic instrumentele necesare și accesoriile pentru a realiza diferite programe.

Domnul muzeograf ing. Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariului/Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii și al Astroclubului “Călin Popovici” Galați intenționează să coopteze mai mulți tineri și profesori din Comuna Luncavița pentru realizarea unui cerc de astronomie în cadrul școlii, care să participe direct la observațiile astronomice realizate în cadrul Observatorului Astronomic Luncavița.

în acest moment există 2 protocoale de colaborare între cele 2 instituții, unul privind realizarea unor observații astronomice în zonă (star party-uri și tabere de astronomie) și al doilea privind oferirea de consultanță tehnică, pentru construcția acestui observator astronomic.

După realizarea din punct de vedere constructiv al Observatorului Astronomic Luncavița, se va încheia un alt protocol de colaborare privind exploatarea și punerea în valoare a acestui observator de către cele 2 instituții, Primăria Comunei Luncavița și Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați.

Așa cum se știe, anul 2009 este Anul Internațional al Astronomiei, iar acest lucru este un moment favorabil pentru comuna Luncavița și România de-a deschide un observator astronomic situat în afara marilor orașe, într-o zonă cu un astroclimat favorabil observațiilor astronomice. în acest moment, mai există în România doar un sigur observator situat în afara orașelor fiind situat pe Dealul Feleacului, Județul Cluj, dar așa cum se știe zona Munțiilor Măcinului este cea mai bună zonă din România pentru amplasarea unui observator astronomic datorită numărului ridicat de nopți senine. Toate aceste lucruri au fost constatate de specialiștii Complexului Muzeal și au la bază observații astronomice și studii de astroclimat realizate în ultimii trei ani.


Astronomul internațional de origine română Dr. Ovidiu Văduvescu (fost Prof. la Univ Catolica del Norte, Chile, în prezent astronom la Observatorul Isaac Netwon Group of Telescopes din La Palma), în calitate de astronom profesionist și consultant științific al Planetariului și Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, susține construcția unui observator astronomic în Munții Măcinului.

Această susținere are la bază condițiile meteorologice și de astroclimat din Bărăgan (în primul rând număr de nopți senine anual) sunt cunoscute ca fiind cele mai bune din România pentru efectuarea de observații astronomice. în al doilea rând trebuie spus că această zonă conține un potențial ridicat pentru activități de astroturism, în acest sens Complexul Muzeal din Galați fiind unul dintre partenerii unui proiect personal (Astro Travels, https://www.astro-travels.com) în care odată cu finalizarea Observatorului Astronomic Luncavița din Munții Măcinului ar putea fi incluns și acest obiectiv împreună cu întreaga zonă respectivă într-un traseu de astroturism.

în viitor în cadrul școlii din Comuna Luncavița se va creea un cerc sau un club de astronomie, care să colaboreze cu Domnul Ovidiu Tercu și cu Astroclubul „Călin Popovici” ce funcționează în cadrul Complexului Muzeal din Galați. Astfel se va realiza o strânsă colaborare între Observatorul Astronomic Luncavița și Complexul Muzeal din Galați. Această colaborare este necesară pentru a putea exploata și utiliza împreună viitorul observator astronomic din Munții Măcinului. Din aceste motive, Complexul Muzeal va participa cu instrumentele și accesoriile necesare, dar și cu experiența în realizarea de observații astronomice, formând astfel o echipă de experți în acest proiect.

Alături de popularizare și educație, în cadrul viitorului observator din Munții Măcinului se vor putea realiza și unele observații astronomice cu valoare științifică (asteroizi, stele variabile, exoplanete, stele duble, etc) iar în viitor Observator Astronomic Luncavița s-ar putea alătura în constelația observatoarelor astronomice din singurul program european de monitorizare a asteroizilor care este EURONEAR.

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.53973100 1711651724