Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

ZIUA EROILOR - 28 MAI 2009

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI


Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, onorați și venerabili veterani de război, distinși invitați, dragi elevi,
HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!


Este o zi fundamentală pentru creștini și creștinism deoarece Înălțarea Domnului Iisus Hristos reprezintă unul din stâlpii de susținere dumnezeiască a Bisericii, sau apogeul, finalul Adevărului Biblic al Învierii! Pentru noi, românii, această zi împletește jertfa Mântuitorului pentru oameni cu jertfa eroilor neamului pentru patrie!

Ziua Eroilor Neamului Românesc; Ziua sângelui scurs pentru libertate sau eliberare; Ziua suferințelor adunate în veacuri de asupriri; Ziua bocetului mamelor, al țipătului soțiilor și al lacrimilor curate și nevinovate ale copiilor; Ziua celor care trăiesc datorită sacrificiului celor care au murit; Ziua în care ne reamintim că ”eroi au fost, eroi sunt încă” ! Ziua în care emoțiile și trăirile sunt foarte mari, dar sunt de înțeles!

Dar cine sunt eroii stimați cetățeni?, de unde vin ei și încotro se duc?, Luncavița, comuna noastră, este născătoare de eroi?, avem noi cu ce ne mândri?, avem pe cine comemora? avem de la cine învăța?

Răspunsul la aceste întrebări este unul singur! DA! Din toate inimile un DA plin de adevăr! Avem eroi de seamă care au făcut și fac cinste întreg neamului românesc! Suntem fii, nepoți sau strănepoți de mari eroi! Și mai mult decât atât, sau ca o continuitate firească, dar de onoare, a jertfei înaintașilor noștri, se nasc în continuare eroi, fii ai Comunei Luncavița!

În această zi poate mai mult decât oricând, sau poate prea târziu, însă mai bine decât niciodată, apreciem într-un mod aparte eroii comunei noastre. Faptele de onoare, de jertfă, se recompensează de către cei cărora le-au fost dedicate, adică de noi, cu fapte de recunoștință. Acest monument a fost dezvelit, sau sfințit, în anul 1929, adică la 10 ani de la terminarea primului război mondial. El a fost construit de cetățenii Comunei Luncavița, prin Primăria Comunei Luncavița, ca drept recunoștință celor care s-au jertfit sau au luptat pentru patrie în prima conflagrație mondială. Peste exact 10 ani, în 1939, izbucnea al doilea război mondial, de o forță și amploare mult mai mare decât primul, iar monumentul nostru devenea simbol al luptei pentru apărarea țării, a pământurilor natale, a casei și familiei. Numărul participanților din comuna Luncavița a crescut și el în raport cu imensitatea războiului. Astfel, dacă în primul război mondial, comuna a participat cu aproape 140 de persoane, din care au murit aproximativ 60, în al doilea mare război peste 600 de cetățeni din Luncavița și Rachelu au îmbrăcat haina militară din care mai bine de 350 au căzut pe câmpul de luptă. Majoritatea tineri și foarte tineri, țărani sau intelectuali, dar cu toții fii ai comunei noastre, au umplut câmpurile de luptă ale celor mai mari bătălii ale omenirii! Suntem îndurerați, dar mândri totodată, că în istoria războaielor lumii și Luncavița, prin părinții, bunicii sau străbunicii noștri, a scris cu sânge numeroase și nemuritoare pagini, din Odessa sau Stalingrad și până în Munții Tatra!

Chiar dacă în jurul nostru timpul, sau oamenii au schimbat lucrurile sau formele, singurul care a rezistat este tot acest Monument al Eroilor. Jertfa a dăinuit și a triumfat în fața tuturor ororilor, a regimurilor totalitare, comuniste, a calamităților, a exproprierilor, a suferințelor, sau a umilințelor! Acest monument este martorul tăcut al istoriei zbuciumate a comunei noastre în ultima sută de ani. Cine înțelege extraordinarele fapte care au avut loc, cine înțelege cu sufletul crudele realități ale acelor vremuri, poate auzi, închizând ochii și aplecând urechea pe aceste pietre, care par reci, (poate auzi) bocetul mamelor, țipătul soțiilor sau poate simți lacrimile curate și nevinovate ale copiilor!

În aceste zile în care am pregătit sărbătorirea Zilei Eroilor (și aici țin să apreciez sprijinul acordat de Școala Luncavița, în special sub coordonarea d-nei director Ana Arcuș, și nu în ultimul rând sprijinul dumneavoastră, celor care au răspuns afirmativ solicitărilor noastre în a aduna cât mai multe informații despre eroii noștri), în aceste zile, am fost martorul unor mari suferințe care au fost trăite aici, în Luncavița, am trăit preț de câteva clipe alături de durerile celor încă afectați de ororile războiului. Și chiar dacă este foarte greu să simți măcar o părticică din oceanul de lacrimi care au curs, totuși sunt onorat și împlinit totodată, că am putut să înțeleg și să privesc războiul sau jertfa și din alte unghere pe care nu le simțeam în profunzimea lor! Doare extraordinar de mult lacrima unei bătrâne care povestește despre moartea tatălui ei, pe care nu l-a cunoscut, dar pe care l-a simțit alături întreaga viața, care i-a dat de sus putere mamei rămasă singură cu trei, sau patru, sau cinci sau chiar mai mulți copii. Te sfâșie când asculți despre cum mama își apăra atât copiii în beciuri, sau alte adăposturi, de avioane și în același timp avea grijă și de carul cu boi care îi rămăsese singura sursă de hrană! E crunt să auzi glasul tremurat de copil care întreabă unde e tata pe toți cei care se întorceau de pe front, cum la fel de înfricoșătoare sunt poveștile de pe câmpurile de luptă sau din lagărele din prizonierat!

NU avem cum să înțelegem eroismul, dacă nu cunoaștem aceste impresionante fapte în totalitatea lor! NU putem înțelege jertfa, dacă nu privim toate consecințele ei! Lupta de pe front sau moartea de pe front, trebuie asociată cu drama, sărăcia, sau lupta pentru supraviețuire de acasă!

Toate acestea dau naștere Zilei Eroilor stimați cetățeni! Ele sunt născute din datoria supremă de apărare a patriei! Nu este nici o diferență între războaie, iar cei care participă la ele își servesc patria, indiferent că au făcuto acum mulți ani la Turtucaia în Bulgaria, la Odessa sau Stalingrad în Rusia, prin Munții Tatra în Cehoslovacia, sau în zilele noastre la Kandahar în Afganistan, la Basra în Irak, sau la Mitrovița în Kosovo!

Stimați cetățeni ai Comunei Luncavița, stimați invitați, dragi elevi, a venit din nou momentul să ne exprimăm recunoștința față de eroii - fiii și fiicele Comunei Luncavița! Din păcate patria nu a fost nici atunci și nici acum recunoscătoare pe măsura faptelor eroilor! Poate mai mult decât noi toți, veteranii de război, sau familiile militarilor căzuți în război, trebuiau recompensate cu mult mai mult decât s-a făcut și se face! Să sperăm că viitorul va recunoaște totalitatea drepturilor care se cuvin eroului român!

Aprecierea pe care astăzi o dedicăm Eroilor Comunei Luncavița, este una simbolică însă are valoare sufletească inestimabilă pentru cei care au înțeles sau vor înțelege pilda jertfei supreme, pentru cei care aud și simt pietrele acestui Monument. Astfel, în urma notei de fundamentare a Primarului Comunei Luncavița, prin Hotărârea nr. 29/19.05.2009, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă:

-DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ POST MORTEM pentru marele merit de apărare a Patriei, tuturor cetățenilor Comunei Luncavița care au luptat în cele două războaie mondiale, conform Anexei 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre!

Aici, sunt afișate peste 600 nume de cetățeni din Comuna Luncavița care au luptat în cele două războaie mondiale. Mulți dintre ei au murit în marile bătălii și alții s-au întors acasă. Toți sunt eroi și toți vor fi înscriși pe plăci de marmură care vor fi atașate acestui Monument și care vor fi dezvelite, dacă ne ajută Dumnezeu, anul viitor în 2010, tot de Înălțarea Domnului și de Ziua Eroilor. Desigur, este posibil ca pe aceste liste să fie omiși fără voie unii dintre eroi, dar ele vor fi afișate tot anul la Primăria Luncavița, iar dumneavoastră puteți să le consultați și să aduceți adăugiri pentru ca toți eroii comunei să fie gravați pentru eternitate în piatra Monumentului nostru.

-Timpul își lăsă întotdeauna amprenta asupra oamenilor. Din păcate numărul veteranilor de război scade de la an la an sau chiar de la clipă la clipă. Cu regret în suflet la începutul lunii mai, în toată comuna mai trăiau doar 6 veterani de război, toți din Luncavița. Din păcate, Dumnezeu chiar zilele trecute a luat dintre noi pe veteranul Neculai Gheorghe (Șopu, așa cum este cunoscut), rămânând în viață doar 5 eroi din al doilea război mondial. Pentru ei, bucurându-ne că încă îi mai putem privi și asculta, că mai putem scoate din gândurile lor îmbătrânite groaznicele imagini ale războiului, dar mari fapte de vitejie, adevărate pilde pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ pentru marele merit de apărare a Patriei, veteranilor de război:
o NECULAI GHEORGHE
o IVAN STOICA (cel mai în vârstă cetățean al Comunei Luncavița 98 de ani)
o GHEORGHE CHIRACU
o GHEORGHE VLAD
o PANAIT MITACHE
o ION MIHALACHE

Așa cum am spus la început, DA!, ca o continuitate firească, dar de onoare, a jertfei înaintașilor noștri, se nasc în continuare eroi, fii ai Comunei Luncavița! Suntem mândri că avem printre noi și tineri eroi, tineri care sunt exemplul cel mai elocvent că Luncavița a dispus și dispune de oameni de onoare! Tineri care au aceiași vârstă ca bunicii și străbunicii lor atunci când aceștia au luptat și au murit pe front! Tineri care și-au pus viața în pericol sau au fost chiar la un pas de moarte, pentru a servi patria!

- Astfel, Consiliul Local al Comunei Luncavița acordă DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ pentru marele merit de apărare a Patriei, fiilor și fiicelor Comunei Luncavița care au participat la operațiunile militare din: Irak, Afganistan și Kosovo:
o MONICA ONCEANU (asistent medical la spitalul militar din Irak, unde a participat la tratarea, la salvarea, răniților de pe linia frontului)
o MIHAI SBUGHEA (plutonier major - în Afganistan, care a trecut la un mic pas pe lângă moarte, trecând cu tabul peste o mină. A fost rănit la mână și operat la spitalul NATO din Germania)
o NICOLAE CHITARU (maistru militar - în Afganistan)
o SĂNDEL BERECHET(caporal- în Kosovo)
o GABRIEL SARĂU (caporal- în Kosovo)
o MARINCAȘ IONUȚ (caporal- în Kosovo)

Stimaţi cetăţeni, va doresc un an bun, iar această zi sfântă să-l facă mai puțin împovărat de greutăți și de criza economică mondială care ne afectează destul de grav! Să cinstim cu toţii jertfa eroilor noştri, a părinţilor, a bunicilor şi străbunicilor noştri, să ne bucurăm de cântecele copiilor şi să ascultăm sfaturile profesorilor şi preoţilor! Şi nu în ultimul rând, vă aştept duminică, pe 28 iunie cu o zi înainte de Sfinţii Petru şi Pavel, pe terenul de fotbal, pentru a petrece împreună ziua comunei noastre, Sărbătoarea Teilor la Luncaviţa, pentru că indiferent de probleme, crize, dureri, sufletul omului poate fi tratat și prin păstrarea tradițiilor!

Hristos s-a Înălţat!

Cu deosebit respect,
Ştefan Ilie
Primarul Comunei Luncaviţa

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2021
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.25917300 1615241883