Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

ÎN AȘTEPTAREA LUNII DECEMBRIE…Luna decembrie reprezintă fără îndoială cea mai așteptată perioadă a anului pentru români. Dintre toate vârstele, copiii visează cel mai mult la ea, deoarece este luna cadourilor, luna colindelor, dar mai ales luna în care ne vizitează Moș Crăciun.

Pentru noi, luncăvițenii, decembrie este într-adevăr acea parte a anului care reprezintă identitatea noastră tradițională și culturală. Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsând o amprentă intrată în genele și sângele fiecărui cetățean fie el adult sau copil. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte; Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!

Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor care încearcă să încheie anul și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ”curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Mântuitorului! Zgomotul produs de talanga moșoaielor e semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și ne face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca noastră de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!

în acest an ne dorim să fim mai pregătiți ca oricând pentru decembrie, să primim această lună așa cum se cuvine și să fim mândri de darurile pe care de veacuri ni le aduce. Și cum poate mai bine să vină, altfel decât cu Ziua Națională a României, care va fi sărbătorită pe data de 1, ca o apreciere a efortului adus de înaintașii noștri la lupta de Reîntregire Națională, finalizată apoteotic prin clădirea României Mari! Pentru acest moment național Școala de Arte și Meserii Simion Leonescu, sau mai bine zis viitorul Liceu Simion Leonescu, în colaborare cu Primăria Comunei Luncavița, cu asociațiile neguvernamentale Viața Zâmbește, Partizanul Luncavița și Natura Zâmbește, vor pregăti în incinta Casei de Cultură a comunei o manifestare-concurs, cu dansuri, cântece, comemorări istorice și bineînțeles cu premii pentru elevi.

Pe 6 decembrie îl vom aștepta pe Sfântul Nicolae să ne aducă ca în fiecare an în ghetuțele tuturor, ale copiilor bineînțeles, cadouri, dulciuri, rechizite și multe, multe surprize! Astfel, ca în ultimii patru ani, vom continua colaborarea cu asociația britanică Mustard Seed Relief Mission și cu d-l Fred Coix, cei care bucură cu uimitoarele lor cadouri pe toți elevii școlilor noastre! îi vom primi de asemenea pe distinșii noștri oaspeți și totodată foarte buni prieteni, cu dragoste manifestată prin cântece, flori și poezii. Iar Moș Nicolae nu va pleca din Luncavița până nu va da drumul moșoaielor pe străzi, pentru ca ele prin talangile și clopoțeii lor să vestească locuitorilor că tradiția există și renaște, că sărbătorile mari bat la ușă, că măștile așteaptă să fie confecționate și gătite și că trebuie reînvățate colindele cele dragi !

în perioada următoare Ansamblul Moșoaiele al Comunei Luncavița ne va reprezenta cu cinste și onoare, ca de fiecare dată, la foarte multe manifestații la televiziuni, spectacole și chiar în strainătate! Parte a valorilor noastre locale și de importanță națională, Ansamblul Moșoaiele va cânta, va colinda, va dansa mai frumos ca oricând, încheindu-și victorios paradele în fantastica seară de 24 decembrie în centrul Comunei Luncavița! Conduse ca în fiecare an de maistrul-instructor Gheorghiță TRANDAFIR, ele ne vor încălzi inimile, iar noi cu bucurie le vom urmări toate aparițiile.

Anul nou 2010 nu poate veni mai frumos decât la Luncavița! Moșoaiele și talangile lor, colindele și urăturile copiilor, slujbele Sfintelor Biserici ale comunei, cântecele tradiționale ale lui Puiu SPIRU, care se vor încheia triumfal de Bobotează prin întrecerea cailor, la un pahar de vin fiert!

Pentru ca toate aceste frumuseți să existe mereu, pentru ca sufletele noastre să întinerească continuu de sărbătorile iernii, fac apel la dumneavoastră, toți cetățenii Comunei Luncavița și toți cei care iubesc Comuna Luncavița, pentru ca împreună să organizăm sărbătoarea și să ne oferim nouă și copiilor noștri bucuria tradiției! în acest minunat scop haideți să repetăm colindele, să confecționăm măștile, să-i sprijinim pe cei mici, dar mai ales pe cei nevoiași, să fim mai curați, mai buni și mai optimiști!

Vă aștept să organizăm împreună luna decembrie, iar pe adulți îi rog din suflet să promoveze în rândul copiilor TRADIȚIA, pentru că Ea,este parte a sufletului nostru !

Cu deosebită considerație,
Ștefan ILIE
Primarul Comunei Luncavița
Județul Tulcea


Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2022
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.72244400 1656466329