Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

ȘCOALA LUI ANDREI POATE FI LA LUNCAVIȚA



Sub îndrumarea d-rei Bristena ARCUȘ, profesor în cadrul Școlii de Arte și Meserii ”Simion Leonescu”, a fost depus proiectul ”VERDE PENTRU VIITOR”, un proiect de educație ecologică, realizat în parteneriat cu: Asociația VIAȚA ZÂMBEȘTE, Asociația NATURA ZÂMBEȘTE și COMUNA LUNCAVIȚA, care va fi și principalul finanțator al programului. Primii 20 de căștigătorii vor primi din partea SC Petrom SA, excursii la CHEIA, pentru elevii participanți în proiect, iar în urma deliberării juriului, primele trei școli vor primi 10.000 EURO; 8.000 EURO, respectiv 6.000 EURO.

Facem un apel la toți elevii, cetățenii și prietenii Comunei Luncavița, pentru a vota proiectul nostru la: Tara Lui Andrei – Verde pentru viitor 197 - 2010

Spre deosebire însă de modurile de votare precedente, acum trebuie să vă creați un cont, să vă logați și apoi să votați. Proiectul însă merită din plin efortul dumneavoastră! Vă rugăm să contribuiți la rezolvarea unor probleme majore ale mediului și educației, votând un proiect al copiilor!

Vă mulțumesc,
Ștefan ILIE
Primarul Comunei Luncavița
Județul Tulcea


SCURTĂ DESCRIERE A PROIECTULUI


Proiectul "Verde pentru viitor" are ca punct de plecare necesitatea stringenta de restructurare a cutumelor eco-civice ale comunitatii in care urmeaza sa fie implementat. Astfel pornind de la identificarea unei carente pregnante de cultura ecologica care se manifesta in concret prin ignorarea regulilor de protejare a mediului, ne propunem sa aducem in constiinta colectiva a comunitatii o strategie de responsabilizare non-conventionala apeland la o dimensiune ludica a demersului care sa faciliteze diseminarea mesajului si sa fie in acord cu particularitatile de varsta ale participantilor. Asadar scopul proiectului "Verde pentru viitor" este acela de a restructura mentalitati si conditionari sociale eronate prin prezentarea unei alternative creative care presupune anularea caracterului pasiv al atitudinilor legate de mediu si inlocuirea lor cu abordari active cu finalitate imediata. Pornind de la premisa ca schimbarea de viziune necesita un anumit tipar comportamental inovator, noi am ales sa dam un prim exemplu, prin reutilizarea deseurilor colectate, cu scopul de a crea forme de arta. Deseurile adunate din comunitate- in special din locatii in care ele nu ar fi trebuit sa existe- au fost remodelate si asamblate in structuri cu caracter decorativ care vor fi expuse astfel incat mesajul sa aiba impactul scontat asupra membrilor comunitatii. Proiectul a avut mai multe etape incepand cu stabilirea nivelului de constiinta ecologica a comunitatii, organizarea de actiuni de strangere a deseurilor necesare in care au fost implicati si partenerii proiectului, realizare de schite pentru produsele finale, construirea efectiva si organizarea ,in cadrul scolii, a unei mici expozitii cu obiectele realizate.Deci, prin promovarea unei estetici nonconformiste am incercat sa constientizam comunitatea de posibiliatea limitarii poluarii facand apel la constinta individuala astfel incat fiecare actant implicat in aceasta actiune sa inteleaga explicit care sunt repercusiunile pe termen lung a gesturilor sale asupra mediului in general si a comunitatii de care apartine.

Derularea proiectului "Verde pentru viitor" a venit ca o continuare fireasca a actiunilor de ecologizare derulate de administratia comunitatii noastre. Asadar, premisele concrete pentru eficientizarea protejarii mediului existau- s-au accesat o serie de proicte de mediu pentru prezervarea Rezervatiei Nationala Muntii Macinului- dar problema majora o reprezintă factorul uman. în ciuda eforturilor depuse de Primarie si scoala din comună, permanent, deseuri de diferite texturi sunt aruncate in afara zonelor stabilite, in mod legal, ca fiind platforme de gunoi. Astfel s-a identificat un anumit tip de comportament iresponsabil în rândul tuturor categoriilor de varsta din comună ,comportament care dezvaluie o insuficienta cunoastere a efectelor nocive pe care poluarea le are asupra nivelului de trai al individului si a degradarii constante a arealului natural in care se inscrie comunitatea ca entitate. Si daca recalibrarea mentalitatii unei intregi comunitati in legatura cu responsabilitatile eco-civice este o sarcina greu de realizat am ales formatul propus de concursul "Școala lui Andrei" tocmai pentru a face o schimbare de viziune in randul generatiei tinere astfel incat, pe termen lung, aceasta schimbare sa se regaseasca intr-o conduita responsabila in raport cu pastrarea unui mediu sanatos.

Primul pas in demersul nostru, dupa identificarea problemei de fond, a fost stabilirea factorilor care o genereaza.Care este mecanismul intrinsec care determina respectiva atitudine de nepasare in randul anumitor indivizi din comunitate. Identificarea mecanismului si analizarea lui au generat un set de intrebari in legatura cu gradul de constiinta eco-civica a membrilor comuniatii, adresându-se, in acest sens acestora un chestionar pe teme ecologice. Echipa constituită pentru chestionarea persoanelor de interes a fost impartita in trei grupe, fiecare primind cate o sarcina:

- prima grupa a trebuit sa furnizeze informatiile necesare intocmirii chestionarului; in acest sens, elevii au apelat la Internet, Biblioteca Comunala (carti si reviste de specialitate), ONG-ul ”Natura zâmbeste” , Primarie.S-au adunat informatii despre proiectele ecologice care au fost implementate in comunitatea noastra si s-au analizat care au fost rezultatele imediate ale derularii lor, gradul de implicare a indivizilor din comuniate in punerea in practica a acestor proiecte.Membrii echipei s-au informat, deasemenea în legătură cu modul de degradare a diferitelor tipuri de deseuri in timp, și în legătură cu efectul pe care il au acestea asupra mediului.S-a studiat si legislatia in vigoare privind depozitarea deseurilor in locatii nepermise.

- a doua grupa a avut ca sarcina redactarea efectiva a chestionarelor care urmareau stabilirea nivelului de constientizare a problemelor ecologice cu care se confrunta comunitatea noastra si a cauzei principale pentru care comportamentul iresponsabil in legatura cu pastrarea curata a mediului se perpetueaza.

- a treia echipa a avut ca sarcina sa distribuie chestionarele impreuna cu o brosura informativa care prezenta categorii de deseuri, gradul de nocivitate asupra mediului pe care il presupune depozitarea lor necorespunzatoare si perioada de degradare.

La final, impreuna cu toata echipa s-au interpretat chestionarele, concluzionandu-se că o mare parte a celor intervievati nu cunosc legile legate de poluare si nu stiu cat de daunatori sunt unii compusi ai deseurilor pe care le arunca in locuri neamenajate.

Deoarece aruncarea deseurilor de catre unii indivizi in zone nepermise se face fara discernamant, am putea spune ca intreaga comunitate este afectata : micile gospodarii de la periferie, persoanele care locuiesc in apropierea zonelor comerciale, copii și tinerii precum și familiile acestorai. Un caracter aparte il are zona impadurita din extravilanul comunei noastre al carei potential turistic poate fi afectatat de lipsa unui comportament ecologic responsabil ceea ce, in termeni, economici se traduce printr-o scadere a veniturilor provenite din activitatile colaterale turismului la bugetul local

Prin implementarea proiectului”Verde pentru viitor” se urmărește reducerea la jumătate a cantității de deșeuri aruncate în locuri necorespunzătoare prin crearea unui tipar comportamental nou, responsabil la membrii comunității care, din cauza unei informari precare pe teme ecologice nu constientizeaza efectele dezastroase asupra mediului pe care le are depozitarea necorespunzatoare a deseurilor . Se urmărește oferirea unei alternative din partea generatiei tinere pentru reciclarea deseurilor si transformare acetora in ceva util si frumos

OBIECTIVE ȘI PARTENERI:
1.informarea tuturor elevilor din școală și a familiilor acestora în legătură cu efectul poluant al deșeurilor nedegradabile asupra solului, aerului si apelor;
2.crearea de deprinderi corecte eco-civice la un număr de 600 de elevi(toți elevii școlii);
3 realizarea a trei sculpturi, de mari dimensiuni,din deșeuri;
4. reducerea anuală, cu 30% a cantității de deseuri nedegradabile depozitate în zone necorespunzătoare din comuna noastra;

Primaria Comunei Luncavița
ONG-ul ”Natura Zâmbește”
ONG-ul ”Viața Zâmbește”
Biblioteca comunală
Familiile copiilor

Urmariti mai jos fotografii din cadrul proiectului


Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.12380500 1711699927