Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR. CRĂCIUNUL LA LUNCAVIȚA 2010Decembrie vine la Luncavița din cele mai vechi timpuri, lăsând o amprentă intrată în genele și sângele fiecărui cetățean fie el adult sau copil.

Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.

Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor care încearcă să încheie anul și să contamineze noul an, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a ”curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales de a vesti și slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Nașterea Domnului dar și pentru noul an care începe să se zăreasca.
Zgomotul produs de talanga moșoaielor e semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și ne face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca noastră de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!
Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!

Să dea Dumnezeu ca fiecare luncăvițean, sau prieten al luncaviței să aibă parte de Fericire, Noroc, Sănătate, de un an nou cât mai bun, curat și sfînțit de moșoaie, de belșug în gospodărie și de voie bună în familie!

Vă doresc să aveți parte de sărbători cât mai frumoase la Luncavița!
Cu stimă,

Stefan ILIE
Primarul Comunei Luncavița
Judetul Tulcea

Aparitii in presa:
Adevarul.ro
Obiectiv Tulcea


Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2022
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.93117700 1665027316