Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
Boboteaza la Luncavița 6 Ianuarie 2011

Boboteaza la Luncavița 6 Ianuarie 2011”Lerului în Seara de Ajun și de Bobotează,
Lerului când Preoți Botează, Lumea încreștinează!
Lerului Lumea și Norodul și pe Noi cu Totul,
Lerului să fiți sănătoși!”


Colind din Nordul Dobrogei, Luncavița – Tulcea (La lină fântână)

Sărbătorile de iarnă la Luncavița și Rachelu, Sărbătoarea Moșoaielor se încheie pe 6 și 7 ianuarie, cu Botezul Domnului și Sfântul Ioan Botezătorul. Timp de o lună de zile, din 6 decembrie, de SF Nicolae, și până pe 6 și 7 ianuarie, Comuna Luncavița trăiește împreună cu tradiția.Astfel, într-o atmosferă de vis, după terminarea Sfintei Slujbe de la Bisericile din Luncavița și Rachelu, în centrul comunei întreaga suflare s-a oprit să asiste la tradițională întrecere a cailor. Peste 25 de cai alături de stăpânii lor au luat parte la întrecere. Preoții Marius CROITORU și Dumitrache JIGLĂU au botezat cu aghiazma sfântă atât animalele cât și conducătorii lor, aducând raza speranței unui an mai bun și mai mănos pentru fiecare gospodărie.

Câștigătorul din acest an a fost Iulian CIORTAN, pe calul Augusta, care a primit binemeritatul premiu pus la dispoziție de Primăria Comunei Luncavița prin contribuția unor cetățeni care iubesc tradiția. Toți participanții au plecat cu diplome si cu produse agricole pentru animalele lor, indiferent de locul obținut: saci de porumb, de orz, de soia, de grâu, baloți de lucernă, de fân, etc.într-un sat în care tradiția nu moare, în care locuitorii își doresc să o păstreze, să o promoveze, la fel cum au făcut și înaintașii lor de mii de ani, într-un astfel de sat, sărbătorile de iarnă și tradiția în general, trezește sentimentul în sufletul fiecăruia dintre noi că merită să iubim credința, natura și pe semenii noștri pe acest pământ, și că greutățile sunt sincope efemere ale frumuseții vieții!

Țin să mulțumesc următoarelor persoane și instituții, care au sprijinit tradițiile Comunei Luncavița în anul 2010: Silviu CREȚU, Constandache STAN, Victor CHIRIAC, Traian GRIGORE, Ion POCOVNICU, Gheorghe POPESCU, Stamate STOICA, Costică COCA, Mihai SBUGHEA, Nicolae GRIGORE, Viorel POPA, Ionel PARASCHIV, Paul TUDOR, Nicolae BUTAN, Odi Iulian PAL, Ana și Bristena ARCUȘ, Marian ILIE (și prietenilor lui), Nelu BARDOȘ, Valentin DRĂGAN, Liviu PRECUP, Costel MOGLAN, Ionel ȚANDĂRĂ, Anca și Răzvan BĂDOIU, Nicolae BURGHELEA, Sandi ȚĂRANU, Marian CIORTAN, Ticu FIȘTOLIU, Crescătorii de animale din Comuna Luncavița, Apicultorii din Comuna Luncavița, Profesorii Școlii de Arte și Meserii ”SIMION LEONESCU” din Luncavița, Consiliului Local al Comunei Luncavița, Consiliului de Administrație al U.P.L, Consiliului Județean Tulcea, Inspectoratului de Jandarmi Tulcea, și mulți, mulți alții, pe care fără voia mea i-am omis.

Mulțumesc, de asemenea întregului colectiv al Primăriei Comunei Luncavița, și al UPL condus de d-l Viceprimar Gabriel IONAȘCU, doamnelor și domnișoarelor din aceste instituții și nu numai, care, sub bagheta doamnei Secretar Constanța CREȚU, au realizat produse gastronomice de excepție, încântând pe toți vizitatorii Comunei Luncavița!

Vă doresc, dragi concetățeni și iubitori ai Comunei Luncavița, un an minunat și nu uitați că TRADIȚIA ESTE PARTE A SUFLETULUI NOSTRU!

Ștefan ILIE
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2023
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.07552200 1679722844