Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
Alimentare cu Apa

Alimentare cu Apa

Istoric


-Din preistorie-paleolitic (8000 i HR)- pana in prezent teritoriul administrativ al Comunei Luncavița a fost locuit de comunitati datorita existentei apei potabile: izvoarele Muntilor Macin si Lunca Dunarii cu Fluviul Dunarea
-pana in 1912 necesarul de apa al localitatii era asigurat de puturi si fantani
-in 1898, Primarul Trandafir Iorga calatoreste in Franta pentru a cere ajutor in infiintarea unui sistem de distributie al apei potabile, deoarece puturile si fantanile se surpau mereu.
-in 1812, dupa 8 ani de munca si datorita Primarului Iorga, Luncavița devenea prima asezare rurala cu sistem de aductiune-dstributie al apei potabile din Dobrogea. O misiune franceza finaliza in 1912 un sistem care colecta si aducea gravitational apa izvoarelor Muntilor Macin de la 7 km in mijlocul localitatii, de unde tot gravitational era distribuita prin cismele publice. Acest sistem functioneaza si astazi.
-in 1960 este construit un put de 45m adancime in Luncavița (Zona Izvoare) si un rezervor de 200 mc (la Purice), reteaua fiind extinsa si in gospodariile cetatenilor
-in 1970 este infiintata reteaua de distributie a apei potabile in localitatea Rachelu, construindu-se un put de 16 m (Zona Statie) si un rezervor din tabla de 50 mc.
-in 1980 este construit un nou put de 45 m adancime in Luncavița (Zona Moara Pasii)
-in 1992 este construit un nou rezervor in Luncavița (la Purice) de 100 mc..
-pana in 2003, datorita extinderii localitatii Luncavița, alimentarea cu apa era cea mai mare necesitate a localitatii, in timpul verii beneficiind de apa doar 50% din gospodarii. Erau cozi interminabile la cele cateva fantani ale localitatii, care secau. Gospodariile nu aveau apometre, apa fiind consumata in exces si irational. Primaria nu putea plati facturile lunare de energie electrica, Apele Romane sau Sanepid.
-in 2004, noul primar, Stefan Ilie, a obligat cetatenii sa monteze contoare de apa in gospodarii, ajungand la inceputul anului 2005 la peste 90% locuinte contorizate din Luncavița si Rachelu.
-in 2005 incepe executia proiectului finantat de Banca Mondiala „Reabilitarea Sistemului de Alimentare cu apa a localitatii Luncavița”, construindu-se doua puturi de 60 m adancime ( la Grigore si la Graniceri), un bazin de 100 mc ( Zona Pietricea), 2km conducte de aductiune si 4 km conducte de distributie. Primaria a incurajat cetatenii sa participe la inlocuirea conductelor vechi, finantand jumatate din costurile conductelor, astfel la finele anului 2005 procentul de gospodarii racordate la sistemul de alimentare cu apa fiind de aproape 99%, construindu-se inca 10 km de distributie. Seceta prelungita a anului 2006 nu a afectat gospodariile cetatenilor, apa potabila gasindu-se in casele lor.
-in 2006 incepe un alt proiect finantat de Banca Mondiala, Extinderea Sistemului de Alimentare cu apa a localitatii Rachelu, comuna Luncavița”, construindu-se un nou put de 65m adancime (zona Balta) si un rezervor din beton de 100 de mc (la Troita). La sfarsitul anului 2006, 99% din locuintele satului Rachelu erau racordate la reteaua de alimentare cu apa.
-in prezent gospodariile comunei Luncavița au apa potabila in fiecare zi si in orice anotimp. In timp se vor mai face doar lucrari de reparatii sau de inlocuire a conductelor vechi.

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.86954700 1708626393