Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

31 AUGUST – 2 SEPTEMBRIE 2012 – SCURTĂ CRONICĂDE LA TURNEUL INTERNATIONAL DUNAREA LA LUNCAVIȚA- LA FESTIVALUL INTERNATIONAL AL BĂRCILOR CU VÂSLE
Vineri, 31 august 2012
TID la Luncavița (a treia ediție)

Echipa de primire a Comunei Luncavița în frunte cu domnul viceprimar Gabriel IONASCU, începe organizarea primirii participantilor TID Romania, pentru a treia oara la Luncavița, dis de dimineata. De fapt rasaritul soarelui a fost admirat exact la locul de întalnire, Mila 62, pe malul luncavitean (romanesc) al Dunarii. Se aprind focurile, se monteaza corturile, grupurile sanitare, cisterna cu apa potabila, etc. în scurt timp se trece de la ceapa tocata si prepararea pestele proaspat, la aburul ceaunelor cu bors si cu fasole.

Pe la orele 16.00, cu întarziere datorita vantului potrivnic, incep sa soseasca participantii TID. Primul sosit este chiar o femeie care a reusit sa ajunga inaintea tuturor celorlalti, in majoritate barbati. Este din Germania si este epuizata, însa în cateva minute se revigoreaza cu bere rece si borsul acru de peste. Barcile vor continua sa soseasca pana noaptea tarziu, cand ajunge si ambarcatiunea "Legenda Dunarii", cu singurul echipaj romanesc plecat tocmai din Germania.
în acest an, TID Luncavița are marea onoare de a-i avea ca invitati pe cei mai mari sportivi canotori, ai lumii, ai Romaniei si mai ales ai Tulcii. Este vorba de marele Ivan PATZAICHIN, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vara din 1968, 1972, 1980 si 1984 si triplu laureat cu argint, însotit, de la fel de marii nostri campioni olimpici si mondiali, Vasile DîBA si Toma SIMIONOV. împreuna cu ei, echipa Luncavița primeste invitatii si asista la spectacolul traditional oferit de Ansamblul Ghiocel de la Luncavița.

Sunt acordate diplome marilor sportivi, celor mai în varsta participanti, temerarilor din Israel si Australia, cuplului soț și sotie care si-au unit destinele în aceasta edție a turneului, etc. O surpiza frumoasa o reprezinta prezența actorului Dragos STOICA, adus de echipa Radio Romania, aflată si ea la Luncavița, a carui reprezentare pe scena batuta de valurile Dunarii, starneste îndelungate hohote de ras.

TID la Luncavița se transforma într-o veritabila petrecere, cu bors de peste, iahnie, vin si tuica, pepeni proaspeți și îndulcită de celebra miere autohtona. Pe la orele doua noaptea se da stingerea. Urmeaza o noua zi în bataia vantului si a valurilor.


Sambata 1 septembrie 2012.
De la Luncavița la Tulcea pe Dunăre

La ora 7:15, primul echipaj ce pleaca din Luncavița este barca JURILOVCA, condusa de Paul CONDRAT, presedintele asociatiei cu acelasi nume, alaturi de primarii din Luncavița (Stefan ILIE) si Jurilovca (Eugen ION). Dunarea este superba, vantul înca nu a început să adie, iar traseul pare extraordinar de usor. (dar nu a fost deloc așa..)

Dupa o cursa plina de peripetii, frumoase, echipajul ajunge la 17.30 în Tulcea, alaturi de ceilalti participanți TID (care, firesc, au ajuns înainte) Se leaga astfel o noua punte de legatura între cele doua comune, Luncavița si Jurilovca, un parteneriat menit sa dezvolte turismul în sprijinul colectivitatilor locale. Efortul, soarele, oboseala, febra musculara, sunt uitate odata cu primii pasi pe malul tulcean si cu prima gura de bere rece! Mai vrem si la anul! Poate si cu alti primari pe care sa-i convingem sa participe!

2 septembrie 2012
Festivalul inernational al barcilor cu vasle Ivan PATZAICHIN

Plecam din nou din Luncavița (de data asta cu mijloace auto), spre Tulcea, deoarece vrem sa fim alaturi de cei doi competitori locali, pescarii autorizati, Alexandru MATEI si Sandel SARAU, care la pranz vor urca într-o canotca pusa la dispozitie de marele campion Ivan PATZAICHIN, pentru a participa la o întrecere dunareana alaturi de echipaje din Somova, Mila 23, Crisan, Jurilovca, Sulina, Chilia Veche, Mahmudia, si alte localitati tulcene, într-un total de saisprezece.
Baietii nostri sunt optimisti, chiar daca sunt convinsi ca sansele lor de a urca pe podium sunt mici în acest an, însa cu încrederea ca e mult mai important sa participi. Suntem mandri de faptul ca Patzaichin, Dîba, Simionov sunt tulceni. Suntem copleșiiti ca marele campion olimpic Patzaichin, cu mari eforturi și o munca asidua, a pus bazele acestui festival, pentru a retrezi în randul tinerilor spiritul de invingatori în acest sport, pentru a creste turismul în întreaga zona tulceana, pentru a face cunoscute numele localitatilor noastre dobrogene si dunarene, atât de frumoase și unice prin diversitatea lor.

Echipajul nostru termina pe un onorant loc 7, iar noi suntem extrem de bucurosi. Baietii promit ca la anul vor fi în primii 5, iar noi îi credem. Poate, cine stie, vom cumpara o canotca sa ne putem antrena. Cine stie...

Ne oprim la întoarcere la familia MALCEA Mănut si Mita, care au fost alaturi de noi în aceste zile si care ne primesc cu mamaliguta calda și branza, cu tuica si vin si unde mai întarziem pana se îndesesc telefoanele soțiilor.

A fost un weekend în care si la propriu si la figurat, ne-am dat cu totii în bărci!
Asteptam 2013


Ștefan ILIE
PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE TULCEA A
ASOCIAȚIEI COMUNELOR DIN ROMÂNIA

PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA
JUDEȚUL TULCEA
tel/fax: 004/0240/541201
mobil: 004/0743026807
www.comunaluncavita.ro

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2023
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.09527500 1696170686