Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
Sărbatoarea Moșoaielor 2013

Sărbatoarea Moșoaielor 20136 decembrie – 6 ianuarie

Este, alături de Sărbătoarea Teilor, una din cele două mari sărbătoari ale Comunei Luncavița, unde Moșoiul, marcă înregistrată, plasează localitatea în unicitate și continuitate. Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei din Ajun, etc reprezintă etapele acestei mari sărbători.

Ansamblul de colindători "Moșoaiele" al Comunei Luncavița, participă anual la cele mai mari evenimente, spectacole de radio și televiziune ale țării. Consiliul Europei, expoziții internaționale, televiziuni naționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic în Dobrogea. Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.

Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze pe cel nou, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a „curăța" sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales, de a Vesti și Slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este „moșul" casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie!

Zgomotul produs de talanga moșoaielor se aude prima dată în noaptea de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, și este semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!

Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!


Parada din seara din Ajunul Crăciunului este monumentală, moșoaiele defilând în tată localitatea pentru ca pe la orele 17:00 să urce, sau să coboare, în centrul comunei, colindând întreaga asistență. Participă mii de cetățeni ai comunității și turiști atrași de farmecul sarbătorii luncăvițene. După evenimentul din centrul satului, moșoii pornesc la colindat pe toate ulițile din Luncavița și Rachelu, mergând la familiile acestora, la prieteni dar în special la fetele care abia așteaptă să se mărite. La paradă participă pe lângă Ansamblul de colindători "Moșoaiele", și Ansamblul "GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA" care încarcă atmosfera de sărbătoare cu tradița locului prin cântec și dans popular.

Moșoiul și moșoicuța, cântă ultima dată pe 6 ianuarie, de Bobotează, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă: "Lerului în seara de Ajun și de Bobotează, când preoți botează, lumea-ncreștinează, / Lerului lumea și norodul, și pe noi cu totul, lerului să fiți sănătoși!

Versurile colindelor care însoțesc moșoaiele sunt păstrate cu sfințenie în forma lor arhaică și se cântă pe cete: "La lină fântână" (colind de fată mare), "Colindul cel mare – Dinaintea istor curții", "Doamnele" (colinde pentru casa gospodarului), "Cerbul", "Ciutele" (colinde de vânătoare), "La creangă de vișinel" (colind de copil), etc. Cetele sunt de bătrâni, de flăcăi, de "liberați de armată", și chiar de copii.

"Se-aprind în noapte candele pe cer,
Moșoii sună "cloapete" pe vale,
Și măști se prind în dansuri ancestrale,
Și vin colindătorii...Lerui Ler!"
(Fragment din „Anotimpurile Luncaviței" de Petru BRUMĂ)


Evenimentele sunt anunțate din timp atât în mass media județeană și națională cât și prin intermediul internetului, pe site-ul comunității locale www.comunaluncavita.ro, pe Facebook, Youtube, etc, pentru a atrage câți mai mulți turiști cu scopul de a dezvolta acest segment conform Strategiei Locale a Comunei Luncavița.

începând din anul 2013 Sărbătoarea Moșoaielor, alături de Sărbătoarea Teilor, din Luncavița, au fost introduse de Asociația „Cele mai frumoase sate din România" (AFSR) în „Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc", fiind sprijinite de Ministerul Turismului și Autoritatea Națională pentru Turism.


întocmit,
Manager RECL Comuna Luncavița
Marian ILIE

Ștefan ILIE
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA
Județul Tulcea


Urmăriți MOȘOAIELE în seara Ajunului Crăciunului 2013 la Luncavița! Un film de Iulian EFTIMIE, fiul al Comunei Luncavița!
Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2022
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.51603600 1665029331