Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

Tipareste
SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR 2014

SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR 2014

6 decembrie – 6 ianuarie


Este, alături de Sărbătoarea Teilor, una din cele două mari sărbătoari ale Comunei Luncavița, unde Moșoiul, marcă înregistrată, plasează localitatea în unicitate și continuitate. Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei din Ajun, etc reprezintă etapele acestei mari sărbători.

Ansamblul de colindători ”Moșoaiele” al Comunei Luncavița, participă anual la cele mai mari evenimente, spectacole de radio și televiziune ale țării. Consiliul Europei, expoziții internaționale, televiziuni naționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic în Dobrogea. Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.

Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze pe cel nou, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a „curăța” sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales, de a Vesti și Slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este „moșul” casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie!

Zgomotul produs de talanga moșoaielor se aude prima dată în noaptea de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, și este semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!

Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!


Parada din seara de 24 decembrie din Ajunul Crăciunului este monumentală, moșoaiele defilând în tată localitatea, pentru ca pe la orele 17:00 să urce, sau să coboare, în centrul comunei, colindând întreaga asistență. Participă mii de cetățeni ai colectivității, mulți din cei plecați în străinătate se întorc acasă, dar și turiști atrași de farmecul sarbătorii luncăvițene. După evenimentul din centrul satului, moșoii pornesc la colindat pe toate ulițile din Luncavița și Rachelu, mergând la familiile acestora, la prieteni dar în special la fetele care abia așteaptă să se mărite. La paradă participă pe lângă Ansamblul de colindători ”Moșoaiele”, și Ansamblul ”GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA”, precum și alte trupe ale copiilor comunei, care încarcă atmosfera de sărbătoare cu tradița locului prin cântec și dans.

Moșoiul și moșoicuța, cântă ultima dată pe 6 ianuarie, de Bobotează, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă: ”Lerului în seara de Ajun și de Bobotează, când preoți botează, lumea-ncreștinează, / Lerului lumea și norodul, și pe noi cu totul, lerului să fiți sănătoși!

Versurile colindelor care însoțesc moșoaiele sunt păstrate cu sfințenie în forma lor arhaică și se cântă pe cete: ”La lină fântână” (colind de fată mare), ”Colindul cel mare – Dinaintea istor curții”, ”Doamnele” (colinde pentru casa gospodarului), ”Cerbul”, ”Ciutele” (colinde de vânătoare), ”La creangă de vișinel” (colind de copil), etc. Cetele sunt de bătrâni, de flăcăi, de ”liberați de armată”, și chiar de copii.

”Se-aprind în noapte candele pe cer,
Moșoii sună „cloapete” pe vale,
Și măști se prind în dansuri ancestrale,
Și vin colindătorii...Lerui Ler!”

(Fragment din „Anotimpurile Luncaviței” de Petru BRUMĂ)

începând din anul 2013 Sărbătoarea Moșoaielor, alături de Sărbătoarea Teilor, din Luncavița, fac parte din „Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc”, fiind promovate și de Ministerul Turismului și Autoritatea Națională pentru Turism.

PROGRAM:

6 decembrie:
• Sf. Ier. Nicolae - Sărbătoarea Moșoaielor la Luncavița - încep să se sune „cloapetele”, să se organizeze cetele, să se repete colindele;

6 - 23 decembrie:
• Ansamblul „MOȘOAIELE” al Comunei Luncavița participă la diverse spectacole de Crăciun în țară: București, Galați, Tulcea, etc.
• Au loc concursuri de colinde, cu premii, în cadrul Liceului Tehnologic „Simion LEONESCU” Luncavița

24 decembrie:
• Ajunul Crăciunului - Marea defilare a Moșoaielor în centrul Comunei Luncavița

25 decembrie:
• Nașterea Domnului - Crăciunul

27 decembrie:
• Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan;

31 decembrie - 1 ianuarie:
• Anul Nou, Revelion 2015
1 ianuarie:
• Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului; Sf. Ier. Vasile cel Mare

6 ianuarie:
• Botezul Domnului (Boboteaza - Dumnezeiasca Arătare):
• întrecerea cailor, premierea participanților.
• Se încheie Sărbătoarea Moșoaielor la Luncavița

7 ianuarie:
• Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul și înaintemergătorul Domnului

DOAMNE AJUTĂ!

Ștefan ILIE,
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVIȚA
Județul Tulcea

Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2023
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.25826500 1695609543