Comuna Luncavita

Comuna Luncativa

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR COMUNEI LUNCAVIȚA



Sub egida Centrului de Informare al Comunei Luncavița, în fiecare an vor avea loc activități culturale, tradiționale, sportive, sociale, etc, în cooperare cu:

• Parteneri locali:
COMUNA LUNCAVIȚA, ASOCIAȚIA PARTIZANUL LUNCAVIȚA, ASOCIAȚIA VIAȚA ZÂMBEȘTE DIN LUNCAVIȚA, ASOCIAȚIA NATURA ZÂMBEȘTE DIN LUNCAVIȚA, LICEUL TEHNOLOGIC "SIMION LEONESCU" DIN LUNCAVIȚA, ANSAMBLUL "MOȘOAIELE" AL COMUNEI LUNCAVIȚA, ANSAMBLUL "GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA", BIBLIOTECA COMUNEI LUNCAVIȚA, CENTRUL P.A.P.I. LUNCAVIȚA DIN CADRUL PROIECTULUI ECONOMIA BAZATĂ PE CUNOAȘTERE, CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ, CASA DE CULTURĂ LUNCAVIȚA, ETC

• Alți parteneri:
CONSILIUL JUDEȚEAN TULCEA, PARCUL NAȚIONAL MUNȚII MĂCINULUI, REZERVAȚIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII, INSTITUTUL DE CERCETĂRI ECO-MUZEALE TULCEA, DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ TULCEA, ASOCIAȚIA IVAN PATZAICHIN MILA 23, MUZEUL DE ȘTIINȚE ALE NATURII GALAȚI, OBSERVATORUL ASTRONOMIC CĂLIN POPOVICI DIN GALAȚI, ETC


Descarcati Calendarul de Activitati din Comuna Luncavița din anul 2017


1. SĂRBĂTOAREA BOBOTEZEI LA LUNCAVIȚA - 6 ianuarie


Filmul documentar "Boboteaza la Luncavița"


Filmul documentar "POVESTE DE IARNĂ - LA LUNCAVIȚA"


Se desfășoară în centrul localităților, la Biserica Sf Dumitru (Luncavița), Biserica Sf Arhangheli Mihail și Gavril (Rachelu) și pe străzile principale. în fața primăriei este amenajată o scenă, unde agricultorii aduc produse constând în cereale, furaje și alte bunuri ce vor fi acordate participanților la întrecerea tradițională a cailor din cele două localități, Luncavița și Rachelu. Animalele sunt botezate pe scenă de către preoții comunei, iar autoritățile locale oferă diplome și alte premii. Cetățenii se înveselesc alături de un vin fiert tradițional. Până târziu în noapte se colindă, alături de moșoaie, pentru ultima ultima dată, Boboteaza încheind în comună sărbătorile de iarnă. (6 decembrie – 6 ianuarie)


2. Sărbătoarea „STRADA LĂUTARULUI” - 1 februarie


Sărbătoarea locuitorilor din zona Străzii Lăutarului, devenită tradiție și ajunsă la cea de-a V-a ediție, la care participă anual peste 200 de persoane și unde se promovează folclor și gastronomie locală.


3. ZIUA LICEULUI TEHNOLOGIC "Simion LEONESCU" – 3 februarie (Sfântul și Dreptul Simeon)


Filmul documentar "ANOTIMPURILE SATULUI DOBROGEAN - Partea 1"


Filmul documentar "ANOTIMPURILE SATULUI DOBROGEAN - Partea 2"


Se sărbătoresc anii pe care școala îi împlinește de la înființarea ei (1878). Se acordă distincții cadrelor didactice, elevilor și altor persoane care au contribuit la dezvoltarea învățământului luncăvițean, ajuns astăzi la nivelul de liceu. Are loc un program cultural-artistic, expoziție etnografică de produse meșteșugărești locale realizate de elevi și se servesc specialități gastronomice ale liceenilor care se specializează în agroturism.
Liceul specializează elevii în meseria de "TEHNICIAN îN AGROTURISM", promovează mediul, tradițiile, gastronomia locală și încurajează toate activitățile care duc la dezvoltarea în zonă a turismului și agroturismului


4. Concurs de pescuit la copcă "Știuca cât ar fi de hoață, noi o scoatem de sub gheață"- în perioada în care îngheață ghiolul Piatra Călcată


Detalii aici

Cu ocazia înghețării ghiolului Piatra Călcată, din teritoriul administrativ, se organizează concurs de pescuit la știucă. în timpul concursului se prepară vin și țuică fiartă, alături de produse gastronomice locale. La sfârșit, cu peștele prins se pregătește rasol cu mămăliguță și hrean la care participă toți concurenții.


5. SĂRBĂTOAREA DRAGOBETELUI – 24 februarie


Filmul documentar "EDUCAȚIA și CULTURA prioritați ale autorităților locale din comuna Luncavița"


Are loc în incinta Casei de Cultură Luncavița, unde elevii din comună participă la un concurs cu teme tradiționale legate de sărbătoare. Participă Ansamblul Ghiocel de la Luncavița precum și alți invitați.


6. Cupa "CETĂȚUIA LUNCAVIȚEI", ediția a II-a, 10 aprilie 2016


Detalii aici
Activități sportive și concursuri de kumite, full contact și Kata, care se desfășoară în Sala de sport "Teohare COCA-COZMA Luncavița

7. PAȘTELE. îNVIEREA DOMNULUI


Filmul documentar "GASTRONOMIE LOCALĂ. LA LELIȚA NIȚA LA MASĂ (I)"


Filmul documentar "GASTRONOMIE LOCALĂ. LA LELIȚA NIȚA LA MASĂ (II)"


Se desfășoară în zonele verzi ale Comunei Luncavița, Rezervația Valea Fagilor, Pădurea de Tei, din Parcul Național Munții Măcinului și Lunca Dunării. Tineri din comună și turiștii se întrec în a face cea mai bună ciorbă de pește și miel la ceaun. Formații de muzică locale și străine se amplasează în locuri puse la dispoziție de autoritățile Comunei Luncavița.


8. PAPARUDA – CALOIANUL – a treia zi de joi, după Paște


Filmul documentar "VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ – LA LUNCAVIȚA"


Caloianul este un obicei popular de aducere a ploii și împotriva secetei, la care participă tinerii, în special copii.
In marțea dinaintea celei de a treia joi după Paște, în care urma să se sărbătorească Paparuda, fetele, care invită si baieți, confectionează un Caloian din lut în forma de păpusă, împodobit cu flori, coji de ou (pastrate de la Pasti) pe care îl îngroapă si la capatâiul acestuia așează o cruce.

Joi, tot alaiul de înmormântare pornește la drum spre a fi aruncat pe o apă. Pe drum se bocește, și se fac opriri pentru ca femeile în vârstă care văd grupul să vină, să pună flori și să se roage pentru un an curat și cu ploi mănoase. La sfârșitul ritualului grupul se intoarce acasa unde este pregatită pomana de mama fetei gazdă ("Goghia" - la Rachelu) care constă într-o prăjitură numită "ghisman" facut din ingredientele aduse de fiecare copil. Ghismanul este o prajitura dobrogenească în care ingredientul principal este corasla sau iaurtul. Numele vine prin filieră italiană de la negistorii genovezi și venețieni, care în evul Mediu făceau comerț pe Dunăre în această zonă. (originea este de la "Grădina Ghetsimani")


9. ZIUA EROILOR NEAMULUI. îNĂLȚAREA DOMNULUI – la 40 de zile după înviere


Filmul documentar "EROI AU FOST, EROI SUNT îNCĂ"


După slujba înălțării de la Biserică, evenimentul se desfășoară în fața Monumentelor Eroilor Neamului, (construit în anul 1922 din Luncavița și în 2012 în Rachelu). Are loc slujba de pomenire a eroilor, spectacol cultural-artistic oferit de elevi, profesori și alți participanți, înmânarea de diplome post-mortem, diplome acordate eroilor care mai trăiesc din cele două războaie mondiale precum și noilor eroi de pe fronturile moderne NATO, sau ONU. Discursurile oficialităților prezente încheie evenimentul.


10. ZIUA PARCULUI NAȚIONAL MUNȚII MĂCINULUI – 24 mai


Filmul documentar "LUNCAVIȚA - OCROTIREA SPECIILOR PROTEJATE îN PARCUL NAȚIONAL MUNȚII MĂCINULUI"


în pădurea Valea Fagilor din Comuna Luncavița (P.N.M.M.) se desfășoară această activitate la care participă echipaje de toate vârstele din localitățile vecine parcului național (Luncavița, Văcăreni, Jijila, Măcin, Greci, Cerna, Hamcearca, etc). Concurenții răspund la întrebări legate de flora și fauna ariei protejate și organizează manifestări tradiționale fiecărei comune sau etnii în parte. Premiile sunt oferite de administrația PNMM și alte autorități locale, iar infrastructura și logistica e pusă la dispoziție de Comuna Luncavița.


11. SĂRBĂTOAREA TEILOR LA LUNCAVIȚA - prima duminică după Sfinții Petru și Pavel


Filmul documentar "SĂRBĂTOAREA TEILOR LA 10 ANI"


Filmul documentar "SĂRBĂTOAREA TEILOR 2012"


Este una dintre cele mai importante sărbători ale comunei și ale nordului Dobrogei, fiind alături de Sărbătoarea Moșoaielor cele două axe ale activităților tradiționale luncăvițene. într-un spațiu cât mai larg, de regulă pe stadionul de fotbal, se desfășoară în zilele de sâmbătă și duminică cele mai apropiate de Sf. Petru și Pavel, un eveniment închinat teilor și mierii de albine, ofrandă adusă acestor bogății aflate în teritoriul administrativ al comunei (aprox. 2500 de hectare de pădure cu tei) Sărbătoarea este foarte veche, a fost interzisă în anii 1970 și reluată din anul 2001. Cetățenii comunei expun cu vânzare produse realizate de ei: împletituri din papură și stuf, miere de albine, brânzeturi, produse gastronomice, produse artizanale, vin, țuică, pește, etc.

în fiecare an, în prima zi din cele două ale Sărbătorii Teilor la Luncavița, are loc FESTIVALUL "PUIU SPIRU - SUFLETUL CÂNTECULUI NORD DOBROGEAN" Participă anual peste 5000 de persoane de toate vârstele alături de apicultori din toate colțurile țării și nu numai. Se servește țuică și miere de albină, alături caș proaspăt, vin din localitate, de ciorbe de pește, miel sau purcel la ceaun, etc. Formații de toate genurile muzicale din Dobrogea și din celelalte zone ale țării dau culoare marelui eveniment. Imnul care deschide și închide manifestarea este "Geamparaua Teilor" compus de Puiu Spiru, marele rapsod și compozitor local din perioada interbelică: "între Dunăre și Mare, pe pământul Dobrogei, /An de an, e Sărbătoarea, Florilor de Tei". Sunt acordate Distincții de Recunoștință și Diplome de "Cetățean de Onoare al Comunei Luncavița" tuturor celor care reprezintă modele demne de urmat în viață și viitor.

începând din anul 2013, Sărbătoarea Teilor, alături de Sărbătoarea Moșoaielor, au fost incluse în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc, promovat de Ministerul Turismului, Autoritatea Natională pentru Turism și Asociatia "Cele mai frumoase sate din România".


12. ȘANTIERUL ARHEOLOGIC CETĂȚUIA – iunie, iulie, august


Filmul documentar "ELEVI ȘI STUDENȚI PE CETĂȚUIA 1998-2006"


Prin colaborare cu ICEM Tulcea și cu o misiune franceză, încă din anul 1998 au loc săpături pe șantierul arheologic Cetățuia din Valea Fagilor, unde an de an sunt scoase la lumină secretele perioadei neo-eneolitice (aprox 5000 î.Hr), aparținând culturii Gumelnița. Participă specialiști români și străini, studenți ai facultăților de istorie, elevi ai comunei Luncavița. Campania se încheie cu expoziții în cadrul Casei de Cultură Luncavița, ale Liceului Tehnlogic SIMION LEONESCU, etc.


13. SATUL NOSTRU CA O FLOARE, iunie-noiembrie


în perioada iunie-noiembrie se acorda "Diplome de recunoștință" tuturor cetățenilor din Comuna Luncavița, care în anul în curs au înfrumusețat, îngrijit și întreținut domeniul public din imediata vecinătate a gospodăriilor lor, sau din alte zone ale localităților Luncavița, Rachelu și Cetățuia - Valea Fagilor.

"Se conferă DIPLOMĂ DE RECUNOȘTINȚĂ pentru meritul de a îngriji și înfrumuseța spațiul public, care este dovada cea mai importantă a calităților de dedicație, implicare și de dragoste pentru Comuna Luncavița și un exemplu demn de cinste dat generațiilor prezente și viitoare"

Pe lângă această distincție, fiecare gospodărie primește anual un accesoriu pentru grădină.


14. OBSERVATORUL ASTRONOMIC LUNCAVIȚA, mai, iunie, iulie, august, septembrie


Detalii aici

Prin parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galați, Secția Planetariu/Observatorul astronomic și Astroclubul "Călin Popovici", în fiecare an au loc tabere de astronomie pe Dealul Pietrișului din parcul Național Munții Măcinului. Aici sunt amplasate telescoape mobile, unde sunt invitați să participe de la specialiști la simpli cetățeni, sau elevi. Autoritățile locale pun la dispoziție microbuze, care transportă în fiecare seară iubitorii cerului, cetățeni, elevi, turiști, cerul de la Luncavița la fel ca în toată Dobrogea, prezintă cele mai multe nopți senine din România. în același timp au loc importante conferințe pe teme astronomice, în spațiile publice ale comunei. De asemenea, Consiliul Local al Comunei Luncavița, în parteneriat cu administrația Parcului Național Munții Măcinului și Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță" Galati, Secția Planetariu/Observatorul astronomic, urmărește realizarea unei investiții pentru construirea pe Dealul Pietrișului a unui Observator Astronomic cu caracter permanent, în sprijinul atât al cercetărilor științifice, dar mai ales al creșterii activităților economice bazate pe turism și astroturism în Nordul Dobrogei. în acest sens a fost încurajat proiectul d-rei arh. Cristina Dinu "Observator Astronomic în Munții Măcinului", care va fi folosit pentru obținerea finanțării europene.


15. SĂRBĂTOAREA SFINTEI MARII - 15 august


Filmul documentar "DICȚIONARUL BUCĂTĂRIEI TRADIȚIONALE"


Se desfășoară în zonele verzi ale Comunei Luncavița, Rezervația Valea Fagilor, Pădurea de Tei, din Parcul Național Munții Măcinului și Lunca Dunării. Tineri din comună și turiștii se întrec în a pregăti mâncăruri cu specific local. Formații de muzică locale și străine se amplasează în locuri puse la dispoziție de autoritățile Comunei Luncavița.


16. FESTIVALUL BIKE FAST "MOTODELTA", 25-27 august


MOTODELTA la LUNCAVITA Detalii aici

în fiecare an în poaiana "Baba Ioana" din zona Cetățuia-Valea Fagilor, pasionați ai motociclismului din toată țara se strâng în număr mare, peste 1500 de persoane și sărbătoresc timp de trei zile, într-o atmosferă rock, dar care include și aspecte tradiționale locale, puse la dispoziție de autorități, în special un repertoriu gastronomic foarte apreciat de toți participanții. Cântă trupe rock și folk din țară sau străinătate, festivalul se încheie cu foc de tabără. Festivalul este organizat în parteneriat de autoritățile locale și asociații neguvernamentale de profil.


17. TURNEUL INTERNAȚIONAL DUNĂREA (TID) Ediția a VII-a – 3 septembrie


Filmul documentar "TURNEUL INTERNAȚIONAL DUNĂREA LA LUNCAVIȚA"


Este cel mai lung turneu de caiac – canoe din lume cu peste 2500 de kilometri parcurși din Germania, localitatea Ingolstadt și până în România la Sfântu Gheorghe. TID a început să fie organizat din anul 1956 pe distanța dintre Bratislava si Budapesta, apoi, între 1967 și 2007, punctul final în Bulgaria, la Silistra. Din 2007, la TID participă și țara noastră cu peste 25 de împătimiți ai acestui sport. în urma realizării unui parteneriat cu TID România la începutul lunii septembrie, peste 120 de persoane din peste 60 de țări, ajung pe Dunăre la Luncavița în dreptul Milei 62. Aici, Comuna Luncavița îi întâmpină, din anul 2010, pe un mini – port dunărean, special amenajat, cu toate condițiile civilizate de campare (toalete ecologice, pubele, apă, etc) Participanții la turneu rămân peste noapte în corturi, nu înainte de a se înfrupta din gastronomia locală luncăvițeană și de a asculta, dansa și cânta alături de ansamblul "Ghiocel de la Luncavița", de cetățenii comunei și de alte surprize oferite de organizatorii locali.


18. FESTIVALUL "EXPLORER MTB CHALLENGE MTB" 26 August


Filmul documentar "EXPLORER MTB CHALLENGE 2013"


Concurs de ciclism pentru profesioniști și amatori, în zona de pădure, administrată de Parcul Național Munții Măcinului și Direcția Silvică Tulcea. Pasionați de mountain bike din toată țara vin în poiana "Baba Ioana" de unde pornesc în intreceri pe categorii de vârstă, atât pentru profesioniști cât și pentru amatori. Festivalul este organizat în parteneriat de autoritățile locale și asociații neguvernamentale de profil (Asociația Explorer). Sunt promovate activitățile și meșteșugurile locale, atracțiile teritoriului administrativ.


19. CUPA RECOLTEI LA FOTBAL – VETERANII (OLD-BOYS) octombrie-noiembrie


Filmul documentar "CUPA RECOLTEI OLD-BOYS 2013"


Sub patronajul sportului, alături de producătorii agricoli și de autoritățile locale, ong-uri, etc, Luncavița organizează o competiție fotbalistică la care participă locuitorii în vârstă de peste 40 de ani din Luncavița, Rachelu, Văcăreni, Jijila, Măcin, Grindu, IC Brătianu, Isaccea și Niculițel. Timp de o săptămână competitorii de întrec pe stadionul Comunei Luncavița. Sunt acordate diplome, cupe, medalii, iar festivitatea se încheie cu o masă tradițională la care participă peste 300 de persoane și unde cântă formații locale.

20. SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE – 26 octombrie – HRAMUL BISERICII "SF. DIMITRIE" DIN LUNCAVIȚA


Filmul documentar "VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT"


In fiecare an, populația localității Luncavița, în proporție de 99% creștin-ortodoxă, sărbătorește Hramul Bisericii. Credincioșii primenesc Biserica și o pregătesc de sărbătoare. După slujbă, în curtea Bisericii se așează masă mare, cu bucate gătite de luncăvițeni, unde participă toată suflarea satului, împreună cu preoții, autoritățile locale, invitați din conducerea Bisericii Române, a județului Tulcea, fii ai satului, etc. Alocuțiuni marchează evenimentul, se decernează diplome de recunoștință, etc.


21. SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL - 8 noiembrie - HRAMUL BISERICII "SF. ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL" DIN RACHELU


Filmul documentar "LUNCAVITA îN ANUL 2012"


în fiecare an, populația localității Rachelu, în proporție de 99% creștin-ortodoxă, sărbătorește Hramul Bisericii. Credincioșii primenesc Biserica și o pregătesc de sărbătoare. După slujbă, în Trapeza Bisericii se așează masă mare, cu bucate gătite de racheleni, unde participă toată suflarea satului, împreună cu preoții, autoritățile locale, invitați din conducerea Bisericii Române, a județului Tulcea, fii ai satului, etc. Alocuțiuni marchează evenimentul, se decernează diplome de recunoștință, etc.


22. ZIUA DOBROGEI – 14 noiembrie


Sărbătoare națională, conform Legii nr. 230/2015
Filmul documentar "VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ – LA LUNCAVIȚA"


în cadrul școlilor din localitate, se desfășoară concursuri, se evocă faptele istorice care au dus la unirea Dobrogei cu România. Au loc manifestări artistice ale elevilor, ale ansamblurilor comunei și depuneri de coroane la Monumentele Eroilor.


23. ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – 1 decembrie


Filmul documentar "POVESTE DE IARNĂ - LA LUNCAVIȚA"


în cadrul Casei de Cultură a Comunei, se desfășoară un concurs cu teme istorice, poezii și cântece, la care participă elevii comunei. Autoritățile locale acordă premii, se depun flori la Monumentul Eroilor, iar evenimentul se încheie cu muzică și dans.


24. CONCURS DE COLINDE „POM DE IARNĂ - MOȘ NICULAE” – 6 decembrie


Filmul documentar "POM DE IARNĂ LA LUNCAVIȚA"


Printr-o colaborare a autorităților locale, a asociației Viața Zâmbește, cu ong-urile britanice Mustard Seed Relief Mision și Baby AID, se acordă pom de iarnă elevilor școlilor din comună, care se implică în proiecte educaționale școlare și extrașcolare. Are lor un spectacol artistic-cultural, și un concurs de gastronomie locală. Se acordă distincții și premii.
Tot în această zi, de Sf Nicolae, încep sărbătorile de iarnă ale Comunei Luncavița, din această noapte încep să se "sune cloapetele" (clopotele) moșoaielor și "cioile" (clopoțeii) moșoicuțelor. începe Sărbătoarea Moșoaielor la Luncavița!


25. PREMIEREA ELEVILOR CU REZULTATE BUNE


- în activitățile didactice, educaționale, sportive, culturale și sociale

în fiecare an elevii, care s-au facut remarcați în activitățile didactice, educaționale, sportive, culturale, sau sociale, membrii ai ansamblurilor comunei, de la nivelul preșcolarilor și până la clasa a XII-a de liceu primesc, pe bază de tabel premii constând în rechizite școlare, echipamente IT, haine sau dulciuri.
Concursul are ca principal scop motivarea elevului pentru a obține rezultate bune, foarte bune și excepționale, care îi va fi de folos acestuia în pregătirea profesională, dar și colectivității care urmărește creșterea nivelului de educație.


26. SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR LA LUNCAVIȚA. CRĂCIUNUL – 6 decembrie – 6 ianuarie


Filmul documentar "CRĂCIUNUL. SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR 2010 (I)"

Filmul documentar "CRĂCIUNUL. SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR 2010 (II)"

Filmul documentar "CRĂCIUNUL. SĂRBĂTOAREA MOȘOAIELOR 2010 (III)"

Filmul documentar "MOȘOAIELE în spectacol la TVR"

Filmul documentar "MOȘOAIELE în spectacol la Slobozia"


Este, alături de Sărbătoarea Teilor, una din cele două mari sărbătoari ale Comunei Luncavița, unde Moșoiul, marcă înregistrată, plasează localitatea în unicitate și continuitate. Pregătirea măștilor, a colindelor, a dansului ritualic, a paradei din Ajun, etc reprezintă etapele acestei mari sărbători.

Ansamblul de colindători "Moșoaiele" al Comunei Luncavița, participă anual la cele mai mari evenimente, spectacole de radio și televiziune ale țării. Consiliul Europei, expoziții internaționale, televiziuni naționale, au cunoscut frumusețea acestui obicei unic în Dobrogea. Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.

Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze pe cel nou, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a "curăța" sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales, de a Vesti și Slăvi Nașterea Mântuitorului! Moșoiul apără și sfințește casa gospodarului, o pregătește atât pentru Crăciun, dar și pentru Anul Nou. El este "moșul" casei, bătrânul ancestral, sfătuitorul, ocrotitorul, care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie!

Zgomotul produs de talanga moșoaielor se aude prima dată în noaptea de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, și este semnalul de start al sărbătorilor, ridică părul pe mâini și face pielea de găină, aduce lacrima amintirii, bucuria prezentului și speranța viitorului, este marca de identitate, a luncăvițeanului, în cele două sate în care acesta locuiește, Luncavița și Rachelu!

Luncavița se traduce în decembrie: MOȘOAIELE!


Parada din seara din Ajunul Crăciunului este monumentală, moșoaiele defilând în tată localitatea pentru ca pe la orele 17:00 să urce, sau să coboare, în centrul comunei, colindând întreaga asistență. Participă mii de cetățeni ai comunității și turiști atrași de farmecul sarbătorii luncăvițene. După evenimentul din centrul satului, moșoii pornesc la colindat pe toate ulițile din Luncavița și Rachelu, mergând la familiile acestora, la prieteni dar în special la fetele care abia așteaptă să se mărite. La paradă participă pe lângă Ansamblul de colindători "Moșoaiele", și Ansamblul "GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA" care încarcă atmosfera de sărbătoare cu tradița locului prin cântec și dans popular.

Moșoiul și moșoicuța, cântă ultima dată pe 6 ianuarie, de Bobotează, marcând sfârșitul sărbătorilor de iarnă: "Lerului în seara de Ajun și de Bobotează, când preoți botează, lumea-ncreștinează, / Lerului lumea și norodul, și pe noi cu totul, lerului să fiți sănătoși!

Versurile colindelor care însoțesc moșoaiele sunt păstrate cu sfințenie în forma lor arhaică și se cântă pe cete: "La lină fântână" (colind de fată mare), "Colindul cel mare – Dinaintea istor curții", "Doamnele" (colinde pentru casa gospodarului), "Cerbul", "Ciutele" (colinde de vânătoare), "La creangă de vișinel" (colind de copil), etc. Cetele sunt de bătrâni, de flăcăi, de "liberați de armată", și chiar de copii.

"Se-aprind în noapte candele pe cer,
Moșoii sună "cloapete" pe vale,
Și măști se prind în dansuri ancestrale,
Și vin colindătorii...Lerui Ler!"
(Fragment din "Anotimpurile Luncaviței" de Petru BRUMĂ)

Evenimentele sunt anunțate din timp atât în mass media județeană și națională cât și prin intermediul internetului, pe site-ul comunității locale www.comunaluncavita.ro , pe facebook, youtube, etc, pentru a atrage câți mai mulți turiști cu scopul de a dezvolta acest segment conform Strategiei Locale a Comunei Luncavița.
începând din anul 2013 Sărbătoarea Moșoaielor, alături de Sărbătoarea Teilor, din Luncavița, au fost introduse de Asociația "Cele mai frumoase sate din România" (AFSR) în "Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc", fiind sprijinite de Ministerul Turismului și Autoritatea Națională pentru Turism.


27. PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR BIBLIOTECII COMUNALE "Ioan LĂCUSTĂ" LUNCAVIȚA


Filmul documentar " LUNCAVIȚA – 120 DE ANI DE ȘCOALĂ"


15 ianuarie: Nașterea celui mai mare poet român, Mihai EMINESCU
24 ianuarie: Unirea Principatelor Române
3 februarie: Ziua Școlilor din Comuna Luncavița (Simion LEONESCU)
1 martie: Nașterea marelui povestitor român, Ion CREANGĂ
8 martie: Ziua femeii și a mamei (poezie)
Ziua Eroilor Neamului
1 iunie: Ziua Copilului
Septembrie: Luna lui Ion Luca Caragiale
14 noiembrie Ziua Dobrogei
1 decembrie: Ziua Națională a României


ALTE ACTIVITĂȚI PERIODICE DERULATE PRIN CENTRUL CULTURAL AL COMUNEI LUNCAVIȚA ȘI CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ



Filmul documentar "îMPREUNĂ PENTRU SĂNĂTATEA RURALĂ"


Filmul documentar "VALEA FAGILOR - ȚARA LUI ANDREI – CE POȚI FACE CU 5000 EURO"

Filmul documentar "VALORILE COMUNITĂȚII"


Filmul documentar "O POVESTE UITATĂ"


Filmul documentar "GHIOCEL DE LA LUNCAVIȚA LA TVR"


Filmul documentar "GHIOCEL DE LA DOBROGEA – Puiu SPIRU"


Filmul documentar "ANOTIMPURILE LUNCAVIȚEI"


Cultural – sportive, prin Asociația Partizanul Luncavița

Social – Umanitare, prin Asociația Viața Zâmbește

De mediu, prin Asociația Natura Zâmbește

Pentru dezvoltarea turismului și a activităților complementare prin CIT Luncavița

Amenajarea continuă a izvoarelor, fântânilor a troițelor și a altor simboluri din comună (Fântânița lui Graur, Izvorul lui Gavrilă, Fântâna lui Balmuș, etc)

Expoziții de fotografii – "PESCUITUL LA LUNCAVIȚA", "SPORTUL LA LUNCAVIȚA", INVESTIȚII LA LUNCAVIȚA" (se pot vizita continuu)

Expoziții de artă, pictură, pictură pe sticlă, etc (se pot vizita continuu)

Expoziție a descoperirilor arheologice (se pot vizita continuu)

Meșteșuguri locale și promovarea lor: olărit, împletituri din stuf, papură, răchită, țesături, fierărie, tâmplărie, gastronomie, etc.

Curs săptămânal pentru elevii școlilor din comună pentru învățarea dansului popular dobrogean, deprinderea folosirii instrumentelor de cântat, etc



26. Târgurile sătești:


Luncavița - în fiecare vineri, între orele 06:00-11:00

Rachelu - în fiecare marți, între orele 06:00-10:00 Târgul sătesc, sau piața, reprezintă o simbioză între formele arhaice de prezentare a produselor țărănești, locale și cele moderne de marketing.

Târgul este un principal moment de întâlnire săptămânală al locuitorilor lumiii rurale



Ștefan ILIE,
PRIMARUL COMUNEI LUNCAVITA


Toate drepturile sunt rezervate Primaria Luncavita © 2024
Realizat de EuroMarket.ro Servicii profesionale web design & seo
Security check 0.08419100 1711673798