Site Oficial Comuna Luncavita judetul Tulcea Site Oficial Comuna Luncavita judetul Tulcea
Comuna Luncavita
Comuna Luncavita
Despre Luncaviţa
Legislație 
Conducere 
Organizare 
Programe și strategii 
Rapoarte și studii 
1. Prezentarea Comunei 
2. Societatea și cultura 
3. Mediul Instituțional Local 
4. Economia 
5. Analiza SWOT a comunei Luncavița 
6. Strategia de dezvoltare 2012-2016 
7. Strategia de dezvoltare 2014-2020 
8. Luncaviţa in imagini 
Informații de interes public
Solicitare Infomații. Legislație 
Buletinul Informativ Legea 544/2001 
Buget din toate sursele de venit 
Bilanturi contabile 
Achiziții publice 
Formulare tipizate și online 
Transparența decizională și liberul acces la informațiile de interes public
ANAF 
Comunicări către SC UPL SRL 
Impozite și Taxe Locale 
Proiecte în implementare 
Proiecte supuse dezbaterii 
Bugetul Comunei Luncaviţa 
Comunicarea actelor fiscale 
Comunicarea Anunțurilor Publice 
Declarația de aderare la valorile fundamentale 
Dispozitiile primarului 
Organigrama 
Parteneri 
Proiecte realizate 
Servicul de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă 
Stare civilă  
S.P.C.L.E.P. 
Urbanism 
Vânzări terenuri agricole 
Comunitate
Cultura si traditii 
Educatie Europeana 
Invatamant 
Persoane Juridice 
Sănătate 
Sport 
Viata sociala 
Viata spirituala 
Organizatii in comuna 
Cetateni de onoare 
Consiliul Local
Membrii Consiliului Local 
Hotărâri de consiliu
Hotărâri 2004-2008 
Hotărâri 2008-2012 
Hotărâri 2012-2016 
Hotărâri 2017-2020 
Hotărâri 2021-2025 
Declarații de avere și interese
Declarații aleși locali 
Declarații personal Primărie 
Declarații personal Utilități Publice 
Info utile
Agenția Națională Antodrog 
Linkuri utile 
Turism & imprejurimi 
Evenimente 
Campionii Educației Digitale 
Evenimentele lunii iunie 2014 
Utilităţi Publice Luncaviţa
Anunțuri publice 
Obligațiile Întreprinderii Publice 
Raportări anuale 
Situații financiare 
Orgranigrama SC UPL SRL 
Filiala Judeţeană Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România
Adunări generale 
Alegeri ACoR Tulcea 
Cooperare la nivelul ACoR Tulcea 
Cursuri de perfecționare 
Organigrama Filialei Județene 
Statul de Funcţii al Asociației Comunleor din România 
Contact
Informații de contact
Harta Comunei
Harta Site web
Alte informatii
GDPR - Protecția datelor personale


plateste online taxe impozite si amenzi
Achizitionare online Permise de pescuit si Permise de acces in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
eXTReMe Trackerplateste online taxe impozite si amenzi

Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița

Informații și documente oficiale ale Comunei Luncavița puteți găsi în Monitorul Oficial Local, la link-ul https://emol.ro/luncavita-tl sau accesând legăturile din partea din dreapta paginii
Informațiile Biroului Electoral de Circumscriptie Comunală Luncavița, se regăsesc în Monitorul Oficial Local în secțiunea Alte documente

Satul din inima mea este…Luncavița 1. Drama colectivizării… Istoria țăranului romăn este o dramă și ea se repetă. Se repetă voit. Reformele agrare care au existat de-a lungul vremurilor parca nu au avut decăt un singur scop, acela de a desproprietări decăt de a împroprietări talpa societății, țărănimea, și-am să explic de ce. Cuza, sau mai bine zis în timpul lui Cuza s-a realizat prima reformă agrară, care însă după cățiva an
Tipărește

Cultura si traditii

Activitati culturale

Satul din inima mea este…Luncavița


1. Drama colectivizării…
Istoria țăranului romăn este o dramă și ea se repetă. Se repetă voit. Reformele agrare care au existat de-a lungul vremurilor parca nu au avut decăt un singur scop, acela de a desproprietări decăt de a împroprietări talpa societății, țărănimea, și-am să explic de ce. Cuza, sau mai bine zis în timpul lui Cuza s-a realizat prima reformă agrară, care însă după cățiva ani s-a dovedit ineficientă, deoarece deși a primit pămănt, țăranul a sărăcit și mai tare neavănd mijloace să-l întrețină, fiind obligat să-l văndă. Statul nu a făcut nimic care să încurajeze mica proprietate, ba mai mult prin diferite taxe și impozite, costuri impuse sau alte norme a desființat-o în folosul marii proprietăți. Au urmat alte reforme agrare culminănd cu marea reformă din 1921, care din păcate au avut acelașii rezultat: țăranul romăn, lipsit de mijloace, descurajat de politici ale statului își vinde proprietatea sau și-o pierde datorită creditelor sau altor ”funciri”. Inclusiv comuniștii au dat întăi o reformă agrară, pentru ca apoi să colectivizeze pămăntul atăt de căntat sau de înjurat al țăranului romăn.

Apoi a urmat o pauză în domeniul proprietății, o pauză de aproape treizeci de ani cu multiple consecințe atăt asupra evoluției statului de drept, dar mai ales asupra psihicului și intelectului țăranului.

Comuna Luncavița merge și ea tot după istorie, trece și ea prin aceste etape chiar dacă administrația romănească se instalează abia după 1878. Întocmai ca în Moldova sau Muntenia, sărăcia de după războaie și colectivizarea lasă amprente și cearcăne și pe chipul țăranului dobrogean-luncăvițean. În perioada comunistă în Luncavița exista unul dintre cele mai puternice CAP-uri cu unul dintre cei mai feroce președinți de colectiv, practic păstrănd proporțiile, Luncavița era o Romănie în miniatură, cu dictator cu un cult al personalității, cu oameni intelectuali sau țărani trimiși în pușcării, cu frica de a vorbi sau de a respira liber. Președintele de CAP era atăt de puternic încăt schimba prim-secretarii județeni, era prieten cu Ceaușescu sau Dăscălescu, petrecea cu ei, avea aceiași educație de trei sau patru clase însă bine ancorat în iubirea de partid, era atăt de identic cu ”iubiții” conducători, încăt în decembrie 1989, în Luncavița a fost chiar o revoluție împotriva lui! Atăt de mult au urăt luncăvițenii comunismul prin forma președintelui de CAP că acesta a stat ascuns în casă doi ani după revoluție de frică să nu fie linșat.

Însă drama tăranului romăn va continua. Prin aceleași politici, după reformele agrare postdecembriste, primindu-și înapoi pămăntul tăranul va săraci și mai tare. Copiii îi vor pleca prin țări îndepărtate la muncă, iar el va rămăne singur și împovărat de greutăți. Impozitele si taxele cresc, actele notariale sau cadastrale cunosc cifre astronomice, statul nu intervine de loc în favoarea lui, încăt va începe să văndă. Astăzi, la ușa primăriilor stau persoane angajate de diferite firme, romănești sau straine care cumpără pe ” te miri ce” orice fel de terenuri. Statul și-a făcut datoria istorică: a favorizat marea proprietate în dauna celei mici! Drama continuă și mă întreb: incotro va merge?, pănă la o nouă reformă agrară?, pănă la o noua colectivizare?

2. Satul romănesc este atractiv, însă nu are statut!
Oamenii sunt cei care decid, ei se grupeaza in diferite forme, se asociaza, emit utopii sau dau nastere regimurilor. Atunci cănd ajung în funcții de conducere pot fi obiectivi, însa de cele mai multe ori cad în plasa intereselor și atunci uită adevărurile. Adevărul este că țăranul romăn trebuia sprijinit și încurajat; adevărul este că administrația centrală trebuia să emită legi care să intervină în favoarea țaranului și pe care să le ducă la îndeplinire administrația locală; adevărul este că satul a rămas atractiv însă nu pentru țăran, ci pentru alte categorii sociale care cumpără, distrug sau fotografiază. Nu demult ne-au vizitat niște agricultori francezi. În timp ce ei erau grupați in mici ferme de 30-40 de hectare, au rămas uimiți de faptul că aici sunt ferme de la 300 la 2500 de hectare ale unui singur fermier! Din discuțiile cu ei am înteles modul in care au fost sprijiniți sa se asocieze, am înteles rolul mici si mijlociei proprietăți, pericolul pe care il reprezintă fermele gigant. Da, în timp ce ei sau grupat în mici ferme și si-au pastrat proprietatile, noi am fost siliți să vindem celor cu bani mulți, iar statul și-a concesionat domeniile în suprafețe enorm de mari. Tinerețea imi dă curaj și spun că încă se mai poate interveni, insă e greu, iar asta presupune ca multe priviri să se întoarcă la obărșie.

3. Reazemul valorilor esențiale…
Familia, Biserica, Școala, Morala, sunt valori esențiale ale spațiului sătesc însă și-au pierdut din strălucire. Familia e sărăcită, dezmembrată, chiar alcolică din ce în ce mai mult; Biserica în multe sate beneficiază de preoți care fac cheta în interes propriu uitănd de adevaratul lor rol; Școala cu profesori prost plătiți care nu mai au cum să-și aducă aminte de sensul cuvăntului dascăl, văzuți ca săraci și dispețuiți de noile clase de ciocoi, iar Morala care, sau unde mai este? Poate în glasul celor mai bătrăni care se sting pe zi ce trece, poate în cărțile prăfuite, poate în amintire. Nu sunt pesimist, vorbesc de o realitate care doare, dar care trebuie spusă pentru a fi rezolvată. Eu cred în șansa tăranului romăn, eu cred în reînoarcerea la valori, sau în renaștere, dar pentru aceasta trebuie să redeschidem căminele culturale sau să le reconsolidăm, trebuie plătiți dascălii pe măsura muncii dorite, trebuie scuturați spre trezire preoții, primarii, polițiștii sau doctorii. Trebuie intervenit pe măsura gravității problemei!

4. Titlul de noblețe al țăranului….
Nu mai există. Cauzele nuanțate mai sus îl fac pe țăran să-i fie rușine de condiția lui, îl fac să-și aplece capul sau să deie ”sarut măna” în fața unor dejecții ale societății însă puternice financiar. Copii țăranilor ajunși mai multi la muncă și mai puțini la școli refuză să-și decline originea din același motiv care predomină: sărăcia. Veche lui noblețe pare că se ascunde tot mai mult doar la Muzeul Satului sau la Muzeul Țăranului Romăn.

5. Tăranul și Parlamentul..
El doar votează, insă nu participă. Poate ați văzut țărani prin Parlament insă doar ca exponate pentru interesele unora, manipulați întru emiterea unor legi cu dedicație. Și de fiecare dată i se promite mult, i se garantează un trai mai bun, însă după alegeri se asterne iar liniștea și..sărăcia.

6.Viața modernă..
Tăranii pot rezista oricărui asalt, inclusiv modernismului. Țăranul e o ființă aparte, capabilă de multe lucruri spectaculoase. El trebuie încurajat și sprijinit, trebuie tratat cu respect și seriozitate, trebuie păstrat ca realitate pentru că dispariția lui înseamnă dispariția satului, dispariția purității, dispariția tradițiilor, dispariția …veșniciei.

Apel către toate urechile: Dedicați-vă problemelor țăranului și satului romăn, rezolvațile, iar Romănia va avea viitor.!Prof. Ștefan Ilie
Primarul Comunei Luncavița
Județul Tulcea
Publicat la 21 Iunie 2009 | 3340 citiri

Galerie Foto Satul din inima mea este…Luncavița


Cultura si traditii
Activitati culturale
Satul din inima mea este…Luncavița
Cultura si traditii
Activitati culturale
Satul din inima mea este…Luncavița


Ultimele informatii publicate


Guvernare transparenta, Deschisa si Participativa


plateste online taxe impozite si amenzi
Harta Comunei Luncavita
Sistemul de Informatii Schengen II 2013

Toate drepturile sunt rezervate de Primaria Luncavita © 2007-2021 ÷ Confidentialitate ÷
realizare site Curs DPO Promovare